- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Славица Ђукић Дејановић најављује за Спутњик: Нове мере за ђаке али и за родитеље

© Sputnik / Дејан СимићСлавица Ђукић Дејановић
Славица Ђукић Дејановић - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
Држава је због трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“ морала да унесе у Закон одредбе о оштријем санкционисању неадекватног понашања деце и то је сада у скупштинској процедури, каже за Спутњик министар просвете Славица Ђукић Дејановић.
Она најављује да ћемо следеће године имати прва два национална уџбеника и бољи положај просветног радника.
У нову школску годину, каже министарка, ушли смо са много више тематских програма - посебно се негује врлина у васпитно-образовном раду с акцентом на васпитни, иако су основне и средње школе превасходно образовне па тек онда васпитне институције. Дају се упутства и наставницима и деци и родитељима да праве људске вредности треба вратити на класично етично место.
„Сви морамо да радимо на томе да међусобно поштовање у комуникацији буде манир који се учи и у школи и код куће и да будемо спремни да поштујемо различитости”.

Нове санкције за ученике

Славица Ђукић Дејановић подсећа да је преузела министарско место у тренутку када је цела наша нација имала једну једину жељу - да се мајско зло, мајска трагедија у „Рибникару“ никада никоме не понови. Она додаје да је на свима нама да учинимо све да нам последице буду што мање, а да ментално здравље у школама ипак буде тема на којој ће се радити ради превенције.
Због тога, држава је у изменама закона о образовању инсистирала да ученик мора да остане у истој до окончања дисциплинског поступка.
„Те мере неће стигматизовати децу за читав живот али ће бити санкције, типа, лоша оцена из владања ће улазити у просек. У средњим школама започет дисциплински поступак раније се завршавао тако да родитељ пребаци дете у другу школу док ће сада морати да остане у истој до окончања дисциплинског поступка и може му се изрећи мера принудног или хуманитарног рада. Родитељ ће бити кажњаван ако се установи да је својим нечињењем или чињењем допринео да дете буде прекршајац у школи”, објаснила је она.

Подићи достојанство професора

Треба нам више психолога, више педагога, више тимског рада, боље сарадње наставника и родитеља, свих учесника процеса учења у школи, уверена је ресорна министарка. Јако је важно, каже она, да сви они буду на истој страни, то је јако битна порука за дете, јер се дете цепа оног момента када добије једну поруку у кући, а другу у школи.
„Морамо да подигнемо достојанство просветног радника на виши ниво како би он био ауторитет за наше дете“.
На питање, шта је држава урадила поводом тога што је све мање наставног кадра за српски, математику, енглески, немачки, физику и информатику, министарка каже да се она определила за педагошке смерове на одговарајућим факултетима. Држава Србија даје стипендије од друге године како би се студенти већ опредељивали за тај педагошки рад.
„То је најпре била симболична стипендија, а сада износи близу 20.000 динара у овој години са тенденцијом да буде и већа. С друге стране, мораћемо да поправљамо финансијски статус просветних радника иако смо од јануара 2022. до јануара 2023. направили скок од око 31 проценат. То још није довољно и 2024. ће бити година у којој ћемо даље радити на повећању материјалног статуса и стандарда просветних радника“, обећава Славица Ђукић Дејановић.

Од следеће године прва два национална уџбеника

Ресорна министарка нас уверава да држава није одустала од националних уџбеника и додаје да ћемо већ почетком следеће школске године имати бар два таква.
Она објашњава да ће српски језик, историја, географија, музичка и ликовна уметност, национална култура и књижевност бити садржана у четири читанке - по једна за први и други разред, друга за трећи и четврти, трећа за више разреде и четврта за средње школе.
„То ће бити читанке које негују национално биће уважавајући и све друге нације и националности у Србији“.

Стручњаци да се изјасне о четвородневној радној недељи

Иницијатива коју је потписало 50.000 младих, о четвородневној настави у Србији, иако није стигла у Министарство изазвала је пажњу Славице Ђукић Дејановић као и њених сарадника. Ипак, каже да је закључак да треба да се види шта мисли и 50.000 друге деце која можда имају другачији став. Свака иницијатива, наглашава она, мора бити усмерена на стручна тела која ће све изанализирати.
„Педесет хиљада деце није мали број али морамо да видимо шта би, на пример, за ученика првог разреда значило да три дана не иде у школу, а онда четири да иде. Да ли ће моћи да му се развије пажња, способност да своју психичку енергију задржи на једној теми. Колико је то потребно ако би то било само четири дана у недељи. У сваком случају морамо видети шта је у интересу детета“, сматра она.

И деца и професори да поштују дрес-код

Славица Ђукић Дејановић каже да није од оних министара који желе да намећу школама правила мимо њихове воље али и родитељи и наставници и руководство школе требало би да воде рачуна о дрес-коду. Има, додаје она, дивних примера кад су ученици и родитељи затражили од наставничког већа увођење униформи, односно оценили су да у школи треба сви треба да буду исто обучени, а да ће се после тога разликовати међу собом.
„То ни деци ни родитељима не желим да намећем али ако они сматрају да је то у реду, онда је добро то и реализовати“.

Статус вероучитеља још под знаком питања

Министарка каже да има намеру да ускоро разговара са патријархом СПЦ Порфиријем о статусу вероучитеља у систему образовања и његовим иницијативама.
„Чињеница је да се све више деце опредељује за веронауку, а не за грађанско васпитање и то већ нешто говори. Али, обавеза је да видимо који је то најодмеренији статус који им можемо омогућити”, рекла је министарка просвете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала