Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Врховни рабин у Србији: Хамас је напао, а Израел иде до краја јер – не постоји држава Палестина

© Sputnik / Дејан СимићИсак Асиел, врховни рабин Србије
Исак Асиел, врховни рабин Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
Дешавања у појасу Газе резултат су упорног одбијања да се питање палестинске државе трајно реши. Одбили су све понуђено, јер им тако одговара. За разлику од ранијег обрасца, иде напад, па контранапад и смири се на неко време, Израел је рекао не - идемо да демонтирамо Хамас до краја. Очекивано, за смрт невиних људи окривљује се искључиво Израел.
Ово за Спутњик каже врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел коментаришући трагични сукоб на Блиском Истоку:
Гину невини, јер се Хамас инсталирао управо тамо где је највише сконцентрисано цивилно становнишво, овладао је том ужасном аритметиком бола, јер све цивилне жртве, и Израелаца и Палестинаца, њему иду у прилог“.
Рабин додаје да, колико год да је била велика осуда Хамаса у почетку, након тога је дошла много већа осуда Изреала. Матрица је таква да како каже, увек следи неко примирје, а следећи пут ситуација буде још тежа.
„Свака држава би, врло логично, размишљала како може да реши тај проблем за стално. Палестинци не желе мировни споразум, једноставно, желе да изнурују. Када би сте основали државу, онда не бисте могли да ракетирате Израел, то би била објава рата. Непостојање државе омогућава управо овакав вид изнуривања“, каже Асиел.

Терор - ратна тактика Хамаса

Он додаје да је Хамас терористичка организација, где је терор једини вид ратне тактике усмерен искључиво ка уништењу државе Израел. Истиче да је инсталиран искључиво унутар цивилних структура.
„Сва помоћ која се шаље појасу Газе да би становништво боље живело, Хамас то узима и прави од тога тунеле, читаву инфраструктуру и одатле ракетира Израел. А Израел зна да то не може да се расформира, уколико не уђете физички тамо, зна да ће се број цивилних жртава повећати. Готово је немогуће то избећи. Али они нису примарни циљ. Не волим да кажем да је то колатерална штета, али имате такву поставку“, каже Асиел.
У разговору за Спутњик он је говорио и о историјским аспектима сукоба Јевреја и Арапа на простору Блиског Истока.

Иран највећи непријатељ Израела

Упитан да ли му се ипак чини да тренутним процесима и жариштима управља неко ко је иза завесе, коме зарад профита одговара да се овакви ужаси дешавају, Асиел каже да то превазилази његово схватање политике.
Он сматра да је добра препрека успостављању палестинске државе била и сама Арапска лига и многе арапске нације, које никада нису ни хтеле да направе Палестину.
„У последње време тај став је ослабио, али ако гледамо такво померање фигура на шаховској табли, онда видимо да Ирану сигурно не одговара приближавање Израел – Саудијска Арабија, мењање слике Блиског Истока. Иран је врло интересантан, он је непријатељ Израела, готово број један, а не граничи се територијално с њим. Који је његов сукоб са Израелом? Једноставно, смета му постојање ционистичког ентитета“, сигуран је рабин.
© AP Photo / Hatem AliИзраелско бомбардовање Појаса Газе
Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Израелско бомбардовање Појаса Газе

Израел чини услугу Европи

Он верује да разлог сукоба није покушај да се Иран увуче у рат, нити да је то профит, јер сматра да није реч о новцу, већ о идејама које терористи следе.
„Имате популацију која за ствар ислама иде у рај, ако је мученик, да му понудите било какав живот, то је све њему ништа. Да кажете неком Европљанину, ево ти ово, али напусти идеју о томе да ћеш да будеш у рају, он би много прагматичније разговарао“, каже Асиел.
Он додаје да је ово тумачење Хамаса и да дубоко верује да оно нема везе са исламом. Каже да Израел одлуком да демонтира Хамас до краја чини и велику услугу Европи.
"Европа је пуна терористичких ћелија које тренутно мирују и увек је питање да ли ће се активирати. Ово није само питање новца, већ идеје коју ти људи следе, културе смрти и насиља“.

Рабин који је ратовао за Србију

Говорећи о задивљујућој спремности Израелаца да се апсолутно сви одазову позиву да бране своју земљу, Асиел је говорио о својим данима проведеним у јединци ПВО у време НАТО бомбардовања Србије.
„Добио сам папирић на коме је писало, отаџбина те зове, сматрао сам да је то моја дужност. Био је после месец дана празник пасха, онда је патријарх Павле тражио, некако су успели да ме лоцирају, да ме пусте да одем, да одржим службу. Другари, кажу, донеси нам цигара. Где да нађем цигарете, али Бог је хтео, код Политике отворила се радња, био сам први уреду, купио сам им да могу да пуше месец дана“.
Рабин додаје да је свет ужасно погрешио кад је бомбардовао нашу земљу, јер је, како каже, отворио пандорину кутију, а данас видимо шта је све из ње изашло, из бомбардовања и одузимања територије једне државе.
© AP Photo / Abed KhaledПоследице бомбардовања болнице у Појасу Газе
Последице бомбардовања болнице у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Последице бомбардовања болнице у Појасу Газе

Косово отворило пандорину кутију

Додаје да се, када смо били у доброј дипломатској позицији по питању Косова и Метохије, све сурвало, да се говори и да Србији треба да се уведу санкције, да Србија треба да се казни. Све су, каже, успорила дешавања на Блиском Истоку, а та тема је отишла у други план.
„Али, тај ужасан притисак на Србију да што пре призна Косово, како би се затворило то питање, које је „јединствен случај“, па им се жури да га што пре затворе, по њиховом разумевању политике, порука је остатку света - не можете да учите на примеру Косова, зато што је то јединствен случај. Међутим, видите како не могу да га затворе. Немогуће је, то је здраворазумска ствар, логика. Одузели сте територију, а онда се десио Крим, Украјина, али сад ће ту да владају неки други аршини“.
Мухамед Јусуфспахић, председник Врховног сабора Исламске заједнице Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
СРБИЈА
Ово је намештаљка. Светски штампари пара крећу у рат против свега што је Божије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала