Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Албанци се међусобно оптужују за издају, али имају заједнички циљ - против Србије

© AP Photo / SASA DJORDJEVICСпоменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013.
Споменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Ми треба да бринемо о нашем националном интересу, а не о епитетима које албански лидери једни другима лепе, јер на крају крајева кад је у питању њихов крајњи циљ - независно Косово они размирице остављају по страни, постају као једно и сви Албанци су под једом капом.
Ово је мишљење професора др Стевице Деђанског, председника Центра за развој међународне сарадње, поводом изјаве председника општине Прешево Шћиприма Арифија да је Аљбин Курти национални издајник, који је „Охридским споразумом сахранио тежње Албанаца из такозване Прешевске долине да буду део Републике Косово“.

Опасна порука за Србију

Деђанског, како каже, више брине порука за Србију, која се крије иза ових речи него епитети које Курти добија од својих сународника.
„Да му је Курти дао довољно новца он се вероватно не би бунио као што није радио ни раније. То је најбенигнија ствар када гледамо из нашег угла. Проблематично је то што је апострофирао колико Србија улаже у Косово и Метохији, чиме фактички даје до знања да мисли да је Косово друга држава, а грађанин је Србије… По мени, то је само показатељ шта нас у будућности може да чека ако будемо попустили под притисцима било које врсте,“ сматра Деђански.
Како додаје, већ смо сто пута причали да ако се не разговара о решењу које ће обе стране да задовољи, и Приштину и Београд, наравно, бар донекле, како би се дошло до неког трајног мира - нема гаранције да се неће отворити ново жариште на нашиј територији.

Уобичајене препирке међу Албанцима

„Лако може да нам се деси да добијемо отварање нових жаришта, од Војводине па до југа Србије или Санџака, ако не заштитимо наше националне интересе. Ово што је Арифи рекао око Срба на КиМ само треба да нас учврсти у нашим намерама и истрајности. Оно што он није рекао, јесте да Србија никада у својој историји није више улагала у тај део Србије“,“ напомиње наш саговорник.
Имајући све то у виду, ове оптужбе Арифија ка Куртију, према речима нашег саговорника, не треба да схватамо буквално јер речи су једно а дела Куртија друго, а чињеница је, каже Деђански, да се тзв. косовски премијер понаша према Србима малтене као терориста. Међутим, како додаје наш саговорник, не треба да се надамо да би после Куртија дошао неки бољи.
„Неће доћи ништа боље, може само екстремније од њега јер све земље у окружењу немају на чему да граде своју политику осим на мржњи према Србима."
Што се тиче тешких речи Арифија, Деђански подсећа да није први пут да се Албанци међусобно препуцавају: сетимо се да је Курти својевремено напао Едију Раму због отвореног Балкана па је опет отишао да гласа у Тирану.
"Тако да ми ово и није толико чудно јер то су унутрашње препирке. Али један став ће увек имати заједнички а то је да Косово буде независно, да Србију што више унизе и да остваре заједнички сан да сви Албанци буду у једној држави,“ упозорава наш саговорник.

Арифи тужио Куртија

Арифију иначе није први пут да прозива Куртија кога је назвао и диктатором и оптужио га да не пружа адекватну подршку Албанцима на југу Србије у општинама Бујановац и Прешево.
Почетком ове године Специјалном тужилаштву у Приштини поднео је и кривичну пријаву због наводне злоупотребе средстава која је косовска влада издвојила за Албанце на југу Србије, а дељен је преко Националног савета Албанаца.
Он је навео и да је Србија у последњих 20 година уложила око 800 милиона долара за Србе на Косову само да их задржи тамо док, како је рекао, Приштина Албанце из „Прешевске долине“ користи само за гласове.
Арифи је изнео и податке да је два милиона евра које је Косово издвојило као помоћ општинама на југу Србије подељено током предизборне кампање одређеној групи која је блиска Куртијевој странци Самоопредељење и оптужио шефа Националног савета Албанаца Рагмија Мустафу да је доделио 45.000 евра невладиној организацији која је основана само три дана пре конкурса.
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2023
СРБИЈА
Хил се састао са Албанцима у Бујановцу и дао им обећање
СРБИЈА
Декларација Албанца са југа Србије: Куртијев очајнички потез уочи дијалога у Охриду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала