- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички носачи авиона на Блиском истоку ће штитити Израел, али имају и још један циљ

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge LeoniАмерички носач авиона Џералд Р. Форд
Амерички носач авиона Џералд Р. Форд - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Вашингтон повећава војно присуство на Блиском истоку не само да би помогао Израелу у борби против својих непријатеља, већ и да би заштитио путеве транспорта нафте и течног гаса, пише лист Независима газета.
Судећи по званичним извештајима Пентагона, у вези са новим заоштравањем на Блиском истоку, поред пребацивања борбених авиона и маринаца, САД ће ускоро у регион распоредити и противракетни систем ТХААД и додатне противваздушне ракете Патриот. Поред тога, Сједињене Државе испоручују израелској војсци системе противваздушне одбране "Гвоздена купола", као и „прецизно навођену муницију као што су ЈДАМ бомбе, бомбе кратког домета, артиљеријску муницију од 155 мм и друго важно оружје“.
Такође се наводи да је амерички секретар одбране Лојд Остин наредио слање друге ударне групе носача, коју предводи носач авиона на нуклеарни погон Двајт Ајзенхауер у зону одговорности Централне команде на Блиском истоку. У Средоземном мору се теренутно налази носач авиона Џералд Форд. Конкретни задаци Двајта Ајзенхауера у Арапском мору нису сасвим јасни, само се напомиње да ће они бити део напора да се ојача позиција САД у региону. Они имају за циљ „јачање регионалних напора за одвраћање“ и помоћ у одбрани Израела.
„Задаци Пентагона на Блиском истоку нису повезани само са војним циљевима и одбраном Израела. Вашингтон је забринут за безбедност транспорта нафте и течног гаса из региона. Ако се ситуација погорша и сукоб у Гази прошири, Ормускии мореуз може бити затворен. Тада ће цене угљоводоника скочити", рекао је руском листу војни експерт, генерал-потпуковник у пензији Јуриј Неткачев.
Ова перспектива забрињава не само Сједињене Државе. Експерт је скренуо пажњу на то да су 21. октобра у Оманском заливу завршене поморске вежбе бродова 44. Оперативне поморске групе Кине и поморских снага Омана. Из Кине су у њима учествовали разарач Зибо, фрегата Ђингџоу и интегрисани брод за снабдевање Ћиандаоху. Али они не напуштају регион. А према писању медија, због ескалације тензија око Израела, на Блиски исток се шаљу још три кинеска ратна брода.
Сукоб Израела и Палестинаца - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Масовни ваздушни удари Израела на десетине положаја Хамаса у Појасу Газе, на мети и Хезболах
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала