- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови изум у Србији: Како најлакше да се „сретну“ незапослени и празно радно место

CC0 / Pexels/Towfiqu barbhuiya / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Вештачка интелигенција буди бојазан од губитка посла. Страх да ће дигитализација „отпустити“ раднике оправдан је, јер ће огроман број послова постати сувишан, а људе ће заменити машине које ће непрекидно и без грешке обављати све оно што су они радили. Ипак, AI, баш као и друштвене мреже и апликације, могу бити и корисне баш за запошљавање.
Један од начина на који би вештачка интелигенција (AI) помогла радницима да се запосле јесте и формирање велике базе података коју би чиниле информације о радницима, компанијама, условима рада, условима запослења, плати и другим потребним параметрима. Окупљањем свих кључних информација о понуди и потражњи на тржишту рада и њихово пласирање на интернет платформу или апликацију, потенцијално би смањило број незапослених, штедећи истовремено време и новац.
Према подацима Националне службе за запошљавање, до септембра ове године регистровано је више од 73.000 незапослених младих људи до 30 година. Са једне стране направити списак фирми, угоститељских објеката, туристичких агенција са потребним знањима и квалификацијама да се у њима запосле, а са друге списак кандидата који испуњавају постављене услове олакшало би људима тражење посла, а компанијама тражење адекватних радника.

Будућност запошљавања?

Један од примера како би се оваква замисао могла реализовати већ постоји. У питању је и српска Match IT апликација која помаже младим програмерима да пронађу посао, истовремено помажући компанијама да пронађу запослене. Недавно је лансирана и до сада је окупила преко 50 компанија и око 1000 клијената. Ову апликацију зову и „Тиндер за запошљавање“ јер функционише по једноставном принципу поклапања односно „мечовања“ корисника по заједничким параметрима. За сада спаја само програмере са ИТ фирмама, али њени оснивачи најављују проширење и на друге гране привреде.
Крећемо од ИТ бранше, а наш циљ за касније јесте да пређемо на индустрије попут угоститељства и осталих области где такође решење попут нашег може побољшати ефикасност запошљавања и једне и друге стране корисника апликације, говори за Спутњик Давид Антонијевић, оснивач Match IT апликације.
© Фото : Bogdan Kalusevic FLY media studio / Оснивачи Match IT апликацијеОснивачи Match IT апликације
Оснивачи Match IT апликације - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Оснивачи Match IT апликације

Заједнички интерес компаније и радника

Размењујући искуства између програмера и компанија, група младих људи пронашла је јединствен поглед на два наизглед различита проблема и потенцијално поставила подлогу за промену начина запошљавања у будућности.
Дугогодишњи програмер и један од оснивача апликације Марко Лукић поделио је своја сазнања о препрекама на које су наилазили људи у потрази за запослењем у IT сектору, док су регрутери компанија Давид Антонијевић и Јован Јовановић изнели ситуацију из угла компанија које не могу да пронађу адекватне раднике, обучене за позицију која је упражњена у фирми. Заједничким снагама покренули су апликацију за запошљавање.
Платформа функционише тако што са једне стране имамо кандидате који преко мобилне апликације креирају своје профиле, док су са друге стране профили компанија. Профили се креирају једноставно и у свега пар кликова. Кандидат упише своје име и презиме, након чега уноси своје пређашње радно искуство, као и очекивања од потенцијалне позиције, говори за Спутњик Давид Антонијевић, један од оснивача.
Након што кандидат попуни неопходне информације и добије приступ почетном екрану апликације, он може видети све доступне опције, односно радна места, где се наводе услови за рад у свакој од компанија.
© Фото : Спутњику уступио Давид Антонијевић / Match IT апликацијаMatch IT апликација
Match IT апликација - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Match IT апликација

„Ништа“ без вештачке интелигенције

Када корисници и компаније попуне неопходне информације, остатак посла обавља вештачка интелигенција. Она све унете податке упоређује и проналази најбоље решење за обе стране. Алгоритам апликације функционише тако што кандидатима са једне стране предлаже позиције које су потенцијално адекватне за њих, сходно њиховим знањима и очекивањима. На основу тога креира се предлог радних места која су за њих одговарајућа на основу искуства и вештина. Са друге стране, послодавцима је за сваку од позиција приказан предлог радника који су потенцијално одговарајући. Након тога долази до поклапања када се говори о очекивању кандидата и онога шта компанија нуди за дату позицију.
© Фото : Спутњику уступио Давид Антонијевић / Match IT апликацијаMatch IT апликација
Match IT апликација - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Match IT апликација
Апликација је „лансирана“ односно пуштена у коришћење 5. октобра, а добро су је оценили и инвеститори. До сада су имали више од 20 поклапања између компанија и програмера, а у наредним данима оснивачи ће испратити и проценат запослења међу онима који су се „мечовали“.
Циљ нам је да будемо у константној комуникацији и са једном и са другом страном како бисмо испратили податке о ефикасности и колико корисници остварују свој циљ проналаска новог посла, односно, новог запосленог, говори Давид Антонијевић.
Појава и распрострањена употреба вештачке интелигенције, будућност рада и природе послова чини неизвесним, па је самим тим и будућност запошљавања стављена под знак питања. Апликације попут иновативне Match IT платформе можда најављују нове методе тражења послова у свету који се убрзано мења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала