- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Откривен идентитет црногорских држављана осуђених за шверц кокаина

© Фото : Спутњику уступила Управа царина Републике СрбијеЗаплењени кокаин
Заплењени кокаин - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Због шверца 5,7 тона кокаина суд на Зеленортским острвима осудио је двојицу црногорских држављана, Николу Марковића (34) и Сава Трипчевића (34) на по 12 година затвора, саопштили су порталу РТЦГ незванично из црногорске полиције.
Реч је о шверцу 5,7 тона дроге који је, према информацијама бразилске полиције, организовао један од вођа Балканског картела, Александар Нешић, син осуђиваног нарко дилера и, како се наводило у бројним медијима, "српског краља кокаина” Горана Нешића Циге, наводи РТЦГ.
Нешић је недавно ухапшен у Бразилу, у акцији којом је координирао Еуропол.
Осумњичена Нешићева банда под истрагом је, посебно од априла 2022. године када је на Зеленортским Острвима (Кабо Верде) на афричкој обали пресретнут рибарски брод под бразилском заставом са 5,7 тона кокаина.
Тада су и ухапшена двојица држављана Црне Горе, који су потом осуђени на по 12 година затвора.
У августу прошле године бразилска полиција је у Форталези запленила још 1,2 тоне дроге.
У септембру ове године на другом броду на 30 километара од обале Ресифеа заплењено је 3,6 тона кокаина. Пет бразилских чланова посаде је ухапшено. Полиција сумња да је Александар Нешић био власник свих ових кокаинских пошиљки, односно, терете га да је организовао шверц више од десет тона дроге.
Жоао Батиста Бенедито Ботељо, адвокат Александра Нешића, рекао је поводом оптужбе за међународну трговину дрогом коју је изнела бразилска Федерална полиција, да његов клијент није мафијаш, да нема везе са криминалном групом и да ће у току поступка бити доказана његова невиност.
После заплене 5,7 тона кокаина код афричке обале у априлу прошле године, уследило је суђење, а суд у Зеленортским острвима осудио је на по 12 година затвора двојицу црногорских и пет бразилских држављана због шверца кокаина.
Дрога је нађена на броду "Алкатраз", а пресуда је изречена 9. децембра прошле године.
Тужилаштво је тражило 12 година затвора, суд је то уважио и изрекао казну.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала