- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Судар бродова у Јужном кинеском мору, Кина оптужила Филипине за упад у спорне воде

© AP Photo / Armed Forces of the PhilippinesСудар кинеског и филипинског брода у Јужном кинеском мору
Судар кинеског и филипинског брода у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Четири филипинска брода у недељу су ушла у воде спорних острва Нанша (Спратли) у Јужном кинеском мору „без дозволе кинеских власти“, што је довело до судара између бродова, саопштила је кинеска поморска полиција.
„Филипини су 22. октобра, игноришући поновљена упозорења кинеске стране, послали два транспортна брода и два брода обалске страже да неовлашћено упадну у воде у близини Ренајског гребена кинеских острва Нанша“, наводи се у саопштењу.
Кинеска поморска полиција напомиње да су филипински бродови игнорисали бројна упозорења и да су се „небезбедно приближили на опасну удаљеност“ кинеском броду, што је довело до лакшег судара.
„Одговорност за инцидент у потпуности лежи на филипинској страни“, истиче се у саопштењу.
Такође се додаје да ће кинеска поморска полиција наставити да спроводи закон у водама „под кинеском јурисдикцијом у складу са законом“.
Са друге стране, филипински званичници су саопштили да су да је Кина „извршила опасне, неодговорне и незаконите радње“, не наводећи да ли је било повређених или материјалне штете у два инцидента.
Влада у Манили најснажније је осудила најновију конфронтацију и оценила да је реч о кршењу суверенитета.
Кина деценијама води спорове са неколико земаља Азијско-пацифичког региона око територијалне припадности над низом острва у Јужном кинеском мору, где су откривене значајне резерве угљоводоника. Ради се о архипелагу Сиша (Парацелска острва), Нанша (Спратли) и Хуангиан (Плићак Скарборо). У спор су у већој или мањој мери укључени Вијетнам, Брунеј, Малезија и Филипини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала