- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Запослени у ЕУ устали против Фон дер Лајенове: Лицемерни ратни хушкач

© Sputnik / Лола ЂорђевићУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Врло неугодно писмо које је потписало око 850 запослених ЕК и осталих европских институција у коме се оптужује Урсула фон дер Лајен да се сврстала на страну Израела слепо следећи Бајденову политику неће имати последица по председницу ЕК, иако је она подстрекач ратних злочина који би да надмаши и Олбрајтову, сматра политиколог Стеван Гајић.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен затвара очи пред израелским ратним злочинима у Гази, тврде стотине запослених у Европској унији у писму које је кружило унутар институција блока, преноси „Ајриш тајмс“.

Запослени у ЕУ против двоструких стандарда фон дер Лајенове

Европска комисија даје „одрешене руке и легитимитет ратном злочину у Појасу Газе“, наводи се у писму које су потписале 842 особе. Писмо је послато дипломатама и запосленима у Комисији и другим телима ЕУ.
Док порука почиње осудом Хамасовог напада на Израел раније овог месеца, следи „једнако снажна“ осуда онога што потписници описују као „непропорционалну реакцију израелске владе против 2,3 милиона палестинских цивила заробљених у Појасу Газе“. У писму се Фон дер Лајен оптужује за „двоструке стандарде“ према рату на Блиском истоку.
У писму се наводи и да је она „потпуно игнорисала“ израелску блокаду воде и горива у Гази.

Подстрекач ратних злочина, труди се да надмаши Олбрајтову

Урсула фон дер Лајен свакако је ратни хушкач, сигурно један од највећих у Европској унији, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић из Института за европске студије.
Имајући искуства Хашког трибунала, могло би се утемељено тврдити да је фон дер Лајенова подстрекач ратних злочина, с обзиром да је из петних жила подржавала наоружавање Украјине која води рат без перспективе за победу, чији је једини резултат погибија великог броја становника, подсећа Гајић.
С друге стране, како каже, „аргументе“ које је користила против Русије оптужујући је за наводне ратне злочине, сада је успела да не примети у Гази где се дешава много експлицитније насиље него у Украјини.
„Што се тиче овог апела, мислим да је врло разуман. У старту су осудили злочине Хамаса и несразмеран одговор Израела против цивилног становништва пре свега, па тек онда и против инфраструктуре Хамаса. Просто, Урсулу фон дер Лајен могли бисмо упоредити само са Медлин Олбрајт, мада она све чини да је надмаши у својим ратно-хушкачким изјавама и што се тиче Украјине, и што се тиче Блиског истока, тако да ми је драго да постоји некаква иницијатива против таквог понашања. Пошто је русофобија толико утемељена на Западу и логично и у самим институцијама ЕУ, онда је сукоб на Блиском истоку много више поделио западно јавно мњење, па тако и запослене у институцијама ЕУ.“

Писмо без политичких последица

Гајић сматра да писмо око 850 запослених у институцијама ЕУ не може изазвати никакве политичке последица по Урсулу фон дер Лајен.
„Дакле, она неће бити смењена због тог писма али оно свакако подрива ту ратну оштрицу која долази из ЕК, која суштински нема никакву своју аутономну вољу већ је један мегафон НАТО и Вашингтона. Кад бисмо претпоставили да она има неки углед и част онда би то можда на њу утицало. Али ја мислим да се она заиста неће нешто превише уздрмати и узбудити због једне такве петиције. Биће јој врло непријатно с обзиром да су међу потписницима вероватно и њени сарадници и пошто више нема ту подршку за ратно хушкање као што је имала кад су Руси у питању“, закључио је Гајић.
Министарство иностраних послова Руске Федерације зграда панорама РФ МИД Русија  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
РУСИЈА
Москва: Шефица ЕК испољила национализам и ксенофобију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала