- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележен Дан ослобођења Новог Сада у Другом светском рату

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVIĆГрадоначелник Новог Сада Милан Ђурић са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радомировић положио је венце на Спомен гробље, у знак сећања на пале борце Народноослободилачког рата од 1941. до 1945. године.
Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радомировић положио је венце на Спомен гробље, у знак сећања на пале борце Народноослободилачког рата од 1941. до 1945. године.  - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић положио је данас венце на Спомен - гробљу, у знак сећања на пале борце Народноослободилачког рата од 1941-1945. године истичући да је важно одржавати сећање на све претке који су дали живот за ослобођење града и мир и слободу будућих генерација.
„Град је током окупације изгубио 5.000 наших суграђана. Након ослобођења у њему је живело 40.000 људи. Био је разрушен, без мостова, канализације и струје, и зато је овај догађај важан како бисмо подсетили младе људе на истинске хероје који су се борили за нашу будућност“, казао је Ђурић.
Он је додао да после 79 година Новосађани живе у модерном граду који непрестано расте и развија се.
„Ово је данас универзитетски центар, град културе младих, мултикултурални и мултинационални град, град слоге и несумњиво антифашистичких идеја, традиције и духа“, рекао је Ђурић, који је положио венце са председницом Скупштине Града Новог Сада Јеленом Маринковић Радомировић.
Председник бораца Града Новог Сада Милован Вујић напомиње да је неопходно очувати мир и неговати традицију која ће се преносити и на наредне генерације.
„На данашњи дан Нови Сад је добио слободу, захваљујући Југословенској народној армији и борцима Совјетског савеза. Град је изгубио 20.000 живота, а Европа преко 50 милиона становника“, подсетио је Вујић.
Борци Новосадског партизанског одреда ослободили су Нови Сад 23. октобра 1944. године, а из њега су се повукле и последње фашистичке окупационе трупе.
Сваке године се на данашњи дан лауреатима свечано уручују Октобарска награда и Новембарска повеља Града Новог Сада.
Ова признања додељују се поводом 23. октобра 1944. године – дана када је Нови Сад ослобођен од фашизма, 9. новембра 1918. године – дана када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године – дана када је Велика Народна Скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање, донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.
Грађани београда грле тенкисту Црвене армије у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
СРБИЈА
Дан када је Београд ослобођен од немачких окупатора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала