- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Одбор за привреду Скупштине Србије прихватио Споразум о слободној трговини са Кином

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПродавница
Продавница - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Скупштине Србије усвојио је данас једногласно Предлог закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Србије и Кине.
Тај предлог је Народној скупштини поднела Влада Србије 20. октобра 2023. године.
Споразумом о слободној трговини са Кином обухваћено је 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине.
Даном ступања на снагу Споразума о слободној трговини, што се очекује у мају или јуну наредне године, Србија ће добити бесцарински приступ кинеском тржишту за свеже јабуке, брескве, шљиве, вишње, лубенице, суво грожђе, семенску раж, јечам, овас, семе сунцокрета, семе уљане репице, руже, сушено махунасто поврће, киселе краставце и корнишоне.
Без царине ће се извозити и кукуруз шећерац, смрзнуто свињско месо, свињска маст, пастрмка и шаран, прерађевине и конзервиране производе од меса, кобасичарски производи, конзервирано поврће, џемови, минерална и природна вода, пиво, свеже и сушено биље за индустријску сврху, говеђа кожа, а сви ови производи чине 60 одсто укупне размене са Кином.
За другу групу производа ће царине бити укинуте у пет једнаких годишњих транши, док ће царине на робу из треће групе производа бити укинуте у 10 једнаких годишњих транши, а на робу са пореклом из категорије "А15" ће бити укинуте у 15 годишњих транши и они ће бити ослобођени плаћања царине за 15 година.
За неке прозводе царине ће остати и даље на снази.
Која све врата отварају Србији нови споразуми са Кином погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала