- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Победа десничара на изборима у Швајцарској

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаФедерални дворац (Парламент) у Берну
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Десничарска Швајцарска народна партија (СВП), највећа у тој земљи, добила је највише гласова на националним изборима и повећала је број гласова за 3,4 одсто у односу на 2019. годину, освојивши 29 процента свих гласова, показале су коначне пројекције швајцарског јавног сервиса СРФ.
Како наводи Ројтерс, Швајцарска се тако, по свој прилици, окренула десници, јер је забринутост око имиграција надмашила страхове због климатских промена и топљења глечера, иако највећи број гласова које је освојила СВП не значи да ће та странка формирати већину у парламенту.
СВП је у предизборној кампањи истицала да број становника Швајцарске треба ограничити на 10 милиона због преоптерећене инфраструктуре и недостатка станова, ограничавајући на тај начин могући прилив миграната.
У Швајцарској тренутно живи 8,7 милиона људи.
„Имамо проблем са имиграцијама, илегалним мигрантима и проблемима са енергетском снабдевеношћу. Већ имамо хаос са тражењем азила...Популација од максимално 10 милиона људи је питање које стварно морамо да решимо“, рекао је лидер СВП Марко Кијеза.
Пројектовани финални резултати показују да ће СВП имати осам посланика више у доњем дому парламента који броји 200 посланика.
Друга највећа швајцарска партија, левичарска Социјална демократија (СП) ће, према пројекцијама, повећати присуство у парламенту за 0,7 одсто, јер је добила 17,4 одсто гласова, односно, 40 места у парламенту.
Насупрот њима, очекује се да Зелени добију четири процента мање и падну на девет одсто подршке, па ће изгубити шест места.
Исход избора вероватно неће променити састав швајцарске владе, Савезно веће, где је седам позиција у влади подељено између четири водеће партије по гласовима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала