- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на вези са председником Бразила: Русија потврдила спремност за дијалог са Украјином

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са бразилским колегом Луисом Ињасијом Лулом де Силвом – лидери су разменили мишљења о ситуацији на Блиском истоку и у Украјини, преноси прес-служба Кремља.
„Током размене мишљења на тему Украјине, Владимир Путин је изложио принципијелне оцене деструктивне политике кијевског режима и његових западних покровитеља и поново је потврдио да је Русија отворена за дијалог – под условом да кијевске власти испуне познате руске услове и узму у обзир нове реалности“, истиче руска страна.
Председник Бразила се заложио за проналажење начина за решавање украјинског сукоба политичким и дипломатским средствима.
Лидери су такође детаљно размотрили ситуацију у зони палестинско-израелског сукоба, која се нагло погоршала.

„Изражена је озбиљна забринутост због све већег броја жртава међу цивилним становништвом. Истакнуто је да је од принципијелног значаја да што пре дође до прекида ватре, евакуације страних држављана из Сектора Газе и обезбеђивања несметане испоруке хуманитарне помоћи енклави“, наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да Бразил овог месеца председава СБ УН, Путин и Лула де Силва размотрили су различите аспекте заједничког рада како би се путем УН предузеле „хитне и ефикасне мере за деескалацију кризе и напредак мировног процеса на опште признатој међународно-правној основи, која предвиђа стварање независне палестинске државе која коегзистира у миру и безбедности са Израелом“.
Разговор је одржан на иницијативу бразилске стране.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
РУСИЈА
Медведев: Свет вођен Америком тоне у најдубљу провалију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала