- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска спрема прве тужбе против НАТО

© AP Photo / Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard Муниција са осиромашеним уранијумом
Муниција са осиромашеним уранијумом - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Република Српска, заједно са адвокатском канцеларијом Алексић из Србије, као и стручну помоћ познатог италијанског адвоката Анђела Фиора Тартаље, покренуће ускоро прве судске поступке за накнаду штете због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом и угрожавања живота и здравља људи, истакао је адвокат Срђан Алексић из Алексинца.
Алексић, иначе, већ годинама води велику правну битку заступајући људе из Србије који су у протеклом периоду оболели од рака.
Тартаља је адвокат који је заступао италијанске војнике који су својевремено боравили на КиМ, али и у БиХ током ратних година, а који су у каснијем периоду оболели од рака.
„Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и ја смо пре неколико дана боравили у Италији где смо се сусрели са Тартаљом који је добио више од 350 пресуда за угрожавање здравља више од 8.000 италијанских војника. Он је успео да докаже везу између НАТО бомби и оболевања од канцера и његова стручна помоћ ће нам сигурно много значити. Изразио је спремност да буде део нашег правног тима те је рекао да ће ускоро доћи у Бањалуку како бисмо договорили све појединости“, истакао је Алексић, додајући да утицај и углед Тартаље има велики домет.
Он је навео и да је доказано да су простори Хаџића и Хан Пијеска бомбардовани овом опасном материјом, што је признато и од стране самог НАТО савеза. То је, како каже, сигурно оставило последице по локално становништво које је живело у периметру од 50 до 100 километара. Додао је и како сам извештај Парламентарне скупштине Савета Европе из 2001. године указује на погубне последице овог бомбардовања.
„Сав осиромашени уранијум који је коришћен на Балкану био је у форми пројектила калибра 30 милиметара испаљених из авиона А-10 америчког ратног ваздухопловства. Око 10.000 пројектила испаљено је у БиХ, а око 31.000 пројектила на Косову. То укупно износи скоро 13 тона осиромашеног уранијума. Контаминиране су огромне површине земљишта, али и воде. Ако знамо да је период распада осиромашеног уранијума 4,5 милијарди година онда је више него јасно о каквом проблему се ради“, рекао је Алексић додајући да је Србија у последњих десетак година постала прва у Европи по броју оболелих од малигних болести.
Алексић је поручио и да се сви они који су оболели од рака у Српској, али и у ФБиХ, а били су у спорним бомбардованим подручјима могу њима обратити како би им се правно помогло да затраже одређену материјалну надокнаду.
„Пре самог подизања тужби прво претходи прикупљање доказа, што подразумева и медицинску документацију. Узети узорци ткива или крви, слали би се на биопсију, односно испитивање у Торино, како би се показала и доказала узрочно-последична веза између болести и НАТО бомбардовања“, појаснио је Алексић, преноси РТРС.
Према речима адвоката Срђана Алексића, Тартаља је у претходном периоду извршио вештачење документације у Торину за своја два клијента из Србије, а једно се односило на пуковника Драгана Стојчића који је преминуо. Он је 280 дана боравио на КиМ, делу територије који је НАТО бомбардовао уранијумском муницијом. У његовом ткиву, након извршене биопсије, како каже Алексић, пронађено је 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала који изазивају канцер.
НАТО авиони Б-52 узлећу са британског аеродрома Фејрфорд током бомбардовања СРЈ 1999. - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СРБИЈА
Детаљи ће бити познати: Русија открива све последице бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала