Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић на седници СБ УН: Крајње је време да се успостави ЗСО /видео/

© YouTube/United Nations, snimak sa ekranaАна Брнабић на седници СБ УН о Косову и Метохији
Ана Брнабић на седници СБ УН о Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
У Уједињеним нацијама одржана је седница Савета безбедности, на којој се расправљало о шестомесечном извештају Мисије привремене администрације УН на Косову и Метохији(Унмик).
Извештај, који обухвата период од 19. марта до 18. септембра ове године, представила је специјална представница и шефица Унмика Каролина Зијаде. Србију је на седници представљала премијер Ана Брнабић, док је у име Приштине говорила председник привремених институција Вјоса Османи.

Ана Брнабић: Како би изгледао живот на КиМ да њиме управља Приштина, без присуства Кфора, Еулекса и Унмика?

Ана Брнабић изјавила је на почетку излагања да је ситуација у протекле две године, а посебно у последњих 12 месеци, постала толико озбиљна да „сви треба да покушамо да разумемо, не као политичари, већ пре свега као људи, шта се дешава и куда даље, да бисмо онима на КиМ који свакодневно страдају пружили бар трачак наде, макар трачак наде да је стабилност и дугорочни мир могућ“.
„Из онога што сви можемо да видимо на терену, на основу бројних примера у протеклих 12-18 месеци, званичници у Приштини, администрација у Приштини, нажалост, најједноставније речено, имају три кључне поруке за Србе, друго неалбанско становништво на КиМ – и за међународну заједницу. И све оно што видимо у овим извештајима, и све што се свакодневно дешава на терену, може се сажети у ове три поруке“, рекла је Брнабићева.
„Прва порука је: Они Срби који су отишли – после 1999. године или током етничког чишћења, погрома, 2004. године, не треба да се враћају. Нису добродошли. Дубоко је узнемирујуће, жалосно, али и срамотно, да КиМ остаје, према релевантним извештајима УН, територија која, у поређењу са свим постконфликтним територијама у целом овом нашем лудом свету, има најмање повратника . Мање од два одсто расељених вратило се на КиМ! Ово није случајно“, рекла је она и наставила:
„Када се врате, ако покушају да се врате, обично виде да им је неко незаконито запленио приватну имовину. Они, затим, иду код власти да пријаве узурпацију и траже помоћ, надајући се правди и правичности. У већини случајева, уместо да добију помоћ, они буду ухапшени и заврше у затвору. Само у последњих неколико месеци појединци као што је Душан Арсић из Матице код Приштине, Часлав Јолић и Гаврило Милосављевић из Истока и Милорад Ђоковић из Витомирца, сви су ухапшени под оптужбом за ратне злочине, иако су у прошлости више пута улазили на КиМ и никада нису хапшени нити оптужени, све до тренутка када су тражили своју приватну имовину, њихову земљу, њихове домове да им се врате. У том тренутку оптужбе су се изненада појавиле, тек након што су почели правни процеси поврата узурпиране имовине! Ово је јасна порука званичника у Приштини расељеним Србима: не враћајте се, нисте добродошли!“, указала је она.

Приштина жели да сви Срби оду са Косова и Метохије

Брнабићева је рекла да је друга порука која се шаље Србима да они који су остали на територији КиМ и желе да остану – оду.
„Кроз месеце и године систематског, потпуног поништавања чак и најосновнијих људских права Срба и других неалбанаца, претварајући њихове животе у сталну ноћну мору несигурности изазване потпуним одсуством владавине права, а обележеном самовољном одлуком о томе ко ће и када бити хапшен, привођен, пребијан, мучен, понижаван и држан у затвору на непознато време, питајући се да ли ће се на вашу децу, браћу, очеве и мужеве пуцати слободно, само зато што су Срби, ако ће вам свештеници бити депортовани, а имовина заплењена, ако ће они који пуцају на вас и они који вас туку увек, по правилу, бити пуштени на слободу – као што се сваки дан дешава на данашњем КиМ – чинећи то сваког дана, сваке недеље, сваког месеца, сваке године, Приштина је последњих неколико година успела да створи опасну безбедносну кризу као што смо видели у последњем извештају Унмика“, рекла је Брнабићева.
Она је напоменула да је оно што се данас види на КиМјесте свеобухватно политичко, правно, институционално и физичко насиље над Србима.
„Људски гледано, апсолутна прекретница када су сви схватили да Приштина жели да Срби оду, није био покушај убиства 11-годишњег детета Стефана Стојановића и његовог 21-годишњег рођака Милоша, док учествују у божићној литији у Готовуши, код Штрпца . Не. То је, наиме, био дан када је Азем Куртај, који је починио овај гнусни злочин пуцања на децу на Божић и који је припадник тзв. Косовских безбедносних снага (које су, иначе, нелегална формација по чл.15. Резолуције СБ УН 1244), пуштен као слободан човек“, објаснила је Ана Брнабић.
Азем Куртај који је на Божић пуцао и ранио 11-годишњег дечака данас је слободан човек, кога је приштинско правосуђе потпуно амнестирало, упозорил је она.
„То је можда све што неко треба да зна о владавини права на КиМ и све што неко треба да зна о условима у којима данас живе Срби и друго неалбанско становништво на КиМ . Дакле, дозволите ми да свима нама поставим ово питање – када Албанац, припадник тзв. Косовских безбедносних снага, пуца и тешко рани дете, а затим буде проглашен за слободног човека – зар то није позив званичника из Приштине да неко други пуца на Србе, терорише их, рањава или убија? Зашто не би – нема последица таквих радњи. Амнестија за Куртаја је у суштини отворени позив другима да понове такве радње“, рекла је она.
С друге стране, занимљиво је да у том истом правном систему који је ослободио злочинца који је пуцао на децу, ако си Србин, као браћа Андрија и Михајло Митић из Грачанице, ухапшени су и приведени на месец дана због тога што нису везали појас, подсетил је она.

Терор над Србима

Брнабићеве је рекла да, нажалост, има још више парадоксалних примера.
„За наводне ратне злочине оптужени су и ухапшени Слађан Трајковић и Златко Арсић. Зачудо, обојица су некада били припадници такозване косовске полиције, где су, да би се запослили, морали да добију безбедносне дозволе из Приштине! Дакле, на данашњем Косову*, ако сте Србин, можете бити произвољно хапшени, оптужени и држани у притвору колико год желе њихови политичари – а то се дешава у присуству Кфора, Еулекса и Унмика. Можете ли да замислите како би изгледао живот на КиМ да њиме управља Приштина, без присуства Кфора, Еулекса и Унмика?“, рекла је Брнавићева.
Она је подсетила да је само од почетка ове године пуцано на шесторо Срба, а нико није кривично одговоран. У протекле две и по године било је 434 етнички мотивисана напада на Србе и њихову имовину, што је невероватних 50 одсто више у односу на период пре Куртијеве администрације – а још увек се не зна да ли је неко одговарао, ни да ли је било оптужница или ако су подигнуте оптужнице против било ког од починилаца, указала је она.ж
Као директна последица овог терора, 11% Срба је напустило север КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт.
„Поновићу, 11 одсто Срба је напустило КиМ у протекле две године због ове кампање систематског и распрострањеног насиља над Србима и намерног стварања неподношљивих услова за живот за њих“, указала је Брнабићева.

Крајње је време за успостављање ЗСО

Ана Брнабић је рекла да је крајње време за успостављање ЗСО и да је ЗСО незаобилазан елемент на коме почива имплементација било којих даљих споразума.
„Међутим, да јасно кажем, то треба да буде ЗСО у складу са потписаним споразумима из 2013. и 2015. године, а не било која организација која носи то име. Начин формирања и доношења Статута ЗСО-а, као и његова овлашћења, јасно су дефинисани и не могу бити предмет тумачења. Општи принципи за успостављање ЗСО, његов правни оквир и детаљна листа његових надлежности јасно су наведени у Споразуму из 2015. године, који је потписао Иса Мустафа, као званични представник Приштине у присуству тадашње високе представнице ЕУ Федерике Могерини“, рекла је она.
Она је подсетила да је Приштина последњих 12 месеци активно подривала све што је постигнуто Бриселским споразумом, да је Аљбин Курти 3. новембра прошле године сменио команданта Регионалне полицијске управе Север, чиме је практично расформиран мултиетнички полицијски састав на КиМ, што је директно у супротности са чланом 9 Бриселског споразума.
„Тек после ове акције представници српског народа напустили су приштинске институције. До овог одласка је дошло након што их је Курти у суштини избацио из тих институција. Као још један сигнал да не признају Бриселски споразум или не маре за њега, Приштина је 4. августа, усред безбедносне кризе на северу КиМ, покушала да одузме лиценцу телеком компанији МТС. Ова мера представља директно кршење Бриселског споразума и постигнутих резултата тим споразумом“, казала је Ана Брнабић.

Прети хуманитарна катастрофа

Она је истакла да Приштина од 14. јуна директно крши Централноевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) – и то не први пут.
„Забрана кретања робе српског порекла на КиМ директно крши принцип слободне трговине, ЦЕФТА и Поглавље IVСпоразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Приштине . Као директна последица, Срби и друго неалбанско становништво на КиМ све теже долазе до хране и лекова“, рекла је Брнабићева додајући да је пред нама хуманитарна криза.
Она је подсетила да здравствене установе у претежно српским срединама не могу да набаве основне медицинске потрепштине, попут кисеоника, као и да међу лековима који више нису доступни су лекови за хемотерапију, анестетици, антибиотици, раствори за инфузију, вакцине итд.
„Лекови за изузетно хитне случајеве и операције ће бити доступни још највише две недеље. Недостају им чак и бе-се-же вакцине за бебе“, напоменула је Брнабићева.
Ана Брнабић је напоменула да је кључни догађај од којег је све неповратно кренуло ка свеобухватној дестабилизацији било одржавање лажних локалних избора у априлу, у четири општине на северу.
„Уместо да схвате да су Срби напустили привремене институције као позив за потпуну примену Бриселског споразума и спасавање процеса дијалога, Приштина се одлучила за даљу ескалацију. Након ових догађаја (јер се не могу назвати „избори“), намештеници Приштине (јер се не могу назвати „изабрани градоначелници“) насилно су ушли у општинске канцеларије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, у пратњи специјалних јединица косовске полиције, наоружане пушкама дуге цеви, што је још једно директно кршење Бриселског споразума. Шта се дешавало наредних дана, сви знате“, рекла је она додајући да је у протестима повређено више од 50 ненаоружаних Србакао и да су припадници Кфора задобили повреде, што је трагично и недопустиво.
Подсетила је и да су том приликом три Србина хоспитализована због прострелних рана, а да су четворицаухапшена.
„Најтеже повреде задобио је Драгиша Гаљак, који је рафалом из аутоматске пушке упуцан у леђа, задобио је повреде кичме, стомака и шаке. Припадник специјалне јединице косовске полиције одговоран за овај злочин није ухапшен, па чак ни оптужен. Уместо да гони криминалце који су пуцали на демонстранте, Приштина држи у затвору људе попут Душана Обреновића. Обреновић је, како се јасно види на видео-снимку, мирно протестовао против насиља, али то, као и докази који су уследили, нису спречили његово хапшење, након чега је брутално малтретиран и претучен. Остао је у притвору до данас“, казала је она.
Подсетила је да је од 3. јуна, када је ЕУ захтевала хитну деескалацију, Приштина предузела укупно 23 ескалирајућа корака на северу КиМ и да је укупно 24 Срба ухапшено откако је ЕУ захтевала хитну деескалацију.
„Један од њих, Милун Миленковић Луне, током хапшења и притвора брутално и нечовечно је претучен, што је документовано како кроз медицинске картоне и извјештаје. Оптужен је да је учествовао на протестима грађана у Звечану, иако тог дана није ни био у Звечану! Такође је и даље у притвору. Извештај Унмика потврђује да постоји видео снимак који приказује малтретирање и деградацију једне од ухапшених особа док је био у полицијском притвору, а тај снимак широко је распрострањен на друштвеним мрежама. Косовска полиција пресрела је двоје малолетне деце Кристијана (15) и Дару Радосављевић (17) који су возили квадове у селу Рудине код Звечана и брутално их претукли. Петнаестогодишњи дечак и седамнаестогодишња девојка! Мајка је затекла свог сина како клечи, рукама прекривајући главу, док су над њим стајала два тешко наоружана полицајца“, подсетила је Ана Брнабић.

Београд нема никакве везе са догађајима у Бањској

Она је рекла да су такозване косовске безбедносне снаге извеле 23. јуна војни марш са стотинама својих припадника у Јужној Митровици и око предграђа Северне Митровице.
„Високи представник ЕУ Жосеп Борељ је том приликом изјавио: ,,Ескалација се наставља. Веома смо узнемирени ситуацијом на северу Косова: вансудска хапшења косовских Срба а Косовске безбедносне снаге марширају у Јужној Митровици.” Косовска полиција је 28. јуна, на наш најзначајнији државни празник, Видовдан, чак три пута заустављала аутомобил у коме је био старији син председника Србије Александра Вучића Данило – што је јасна и брутална провокација“, рекла је он.
Брнабићева је подсетила да је Приштина 29. јуна једнострано прогласила Цивилну заштиту „терористичком организацијом“ без икакве координације и консултација са међународним партнеримаи да је наставила незакониту експропријацију земљишта у власништву Срба у Зубином Потоку и Лепосавићу.
Она је рекла да је криза на КиМ је, с обзиром на све изнете чињенице, трагично, али предвидљиво, ескалирала 24. септембра када је дошло до оружаног сукоба између групе наоружаних Срба са КиМ и полицијских и паравојних формација из Приштине у селу Бањска и околини.
„Догађаји у Бањској логична су последица владавине страха и терора коју је Приштина одлучила да спроведе. Истраге су у току како би се дали сви одговори и расветлиле све нејасноће у вези са овим догађајима, укључујући и начин на који су два од три преминула Србина изгубила животе, што је изгледа било хладнокрвно погубљење након што су се предали“, указала јеона.
Брнабићева је рекла да одговорно тврди да ни Београд, ни безбедносне структуре Србије нису имале никакве везе са овим догађајем и да постоји спремност да се међународној заједници пруже све информације и докази који су данас доступни да потврди ову изјаву.
„Такође бих желела да искористим ову прилику да изразим своје искрено жаљење због губитка људских живота и надам се да се то никада више неће поновити. Догађаји у Бањској су, нажалост, логична последица владавине страха и терора коју је Приштина одлучила да спроведе, упркос јасним захтевима међународне заједнице за деескалацију, управо рачунајући на то да ће миран отпор српског народа на северу КиМ постати нешто више“, закључила је она.

Шефица Унмика о догађајима у Бањској: Да се починиоци приведу правди

Тренутна политичка ситуација и њен утицај на безбедност становништва може да се превазиђе једино кроз компромис који треба да се разради у дијалогу између Београда и Приштине, рекла је шефица мисије УН.
Зијаде је на почетку седнице СБ УН рекла да су деескалационе намере кључне да се превазиђу тензије и да се нада да ће састанци обе стране са представницима ЕУ и других изасланика одржани 21. октобра вратити дијалог на пут и то да обе стране примене постигнуте споразуме.
„То подразумева да се обе стране поново обавежу да ће у потпуности спровести све споразуме које су раније усвојени, да ће радити на оснивању Заједнице Српских општина и то треба да се започне без одлагања и без икаквих услова, као и сви други кључни споразуми треба да се спроведу“, рекла је Зијаде.
Шефица Унмика своје излагање започела је, како је навела, важним безбедносним инцидентом који се одиграо у селу Бањска 24. септембра.
„Рано ујутру тог дана косовски полицајац је убијен, а двојица су повређени на уласку у село који је било блокирано од стране два возила. Током дана и вечери косовска полиција наоружаним елементима се укључила у размену ватре и то је довело до великог броја хапшења. Косовска полиција је запленила велики број возила, војне опреме и оружја“, навела је Зијаде.
Указала је да Унмик прикључио међународној заједници и једногласно осудио овај инцидент и тагични губитак живота, али и позвао на суздржаност.
„Од кључне је важности да истраге које се сада воде пруже прилику да се чињенично документује овај догађај и да се починиоци правди“, поручила јеЗијаде.
Нагласила је да су догођаји који су се одиграли 24. септембра погоршали већ нарушено безбедносно окружење на Косову.
„Њега карактерише атмосфера узајамних сумњи и контрадикторних перцепција које дотичу велики део становништва нарочито на северу Косова и у косовским српским заједницама у другим деловима Косова", навела је Зијаде.

Вјоса Османи тражи да међународна заједница уведе „јасне мере против српског руководства“

Председник привремених приштинских институција Вјоса Османи затражила је да међународна заједница покаже „стратешку јасноћу“ поводом ситуације на Косову и Метохији и уведе „јасне мере против српског руководства“.
Додала је да од Србије треба тражити да сарађује у истрази о дешавањима у Бањској и да испоручи одговорне за напад на тзв. косовску полицију, као и да је потребно појачати безбедност на административној линији, рекавши да би такве мере биле „вид одвраћања“, као и да би обезбедиле мир на тзв. Западном Балкану и у целој Европи.
Она је од међународне заједнице за тзв. Косово затражила и „безбедносне гаранције у оквиру евроатлантског безбедноског оквира“.
Говорећи о дешавањима у Бањској 24. септембра, Османијева је рекла да је тзв. Косово било жртва „акта агресије“ и, истовремено, оптужила да Београд финансира, обучава, наоружава и пружа политичку подршку „паравојним формацијама и терористичким групама“.
„Оно што се десило 24. септембра није био напад само на Косово, већ план да се дестабилизује цео Западни Балкан“, навела је она, додавши да је одговор међународне заједнице био јединствен у осуди напада на припаднике тзв. косовске полиције.
Османијева је оптужила Србију и председника Александра Вучића да крију праве намере, рекавши да Србија жели више територије и да је то забрињавајуће.
Она није директно поменула Заједницу српских општина на чијем формирању инсистирају и Београд и међународна заједница, али је рекла да је Приштина спремна да учини још више за српску заједницу на Косову.
„Међутим, нећемо дати Србији инструменте путем којих би уништила животе Срба који живе на Косову и покушала да поткопа наш суверенитет и територијални интегритет“, поручила је Османијева.

Представник Русије: Курти саботира обавезу формирања ЗСО

Представник Русије Василиј Небензја указао је на „смотане“ покушаје Вјосе Османи да Русију умеша у догађаје на Косову и Метохији.
Он је подсетиода је Приштина поставила своје „градоначелнике“ у општинама на северу иако су Срби бојкотовали изборе и да у покрајини имамо свакодневне инциденте, хапшењаСрба и нападе на људе на њиховој имовини.
Указао је на више од 420 етнички мотивисаних напада на Србе од доласка на власт странке Аљбина Куртија као и на паљења кућа српских повратника.
Небензја је упозорио и на чињеницу да болници у Косовској Митровици недостаје кисеоника, али и на то да Аљбин Курти саботира обавезу формирања ЗСО.

Представници Кине, САД и Француске позвали Београд и Приштину да се врате дијалогу

Представници земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација позвали су Београд и Приштину да се врате дијалогу под окриљем Европске уније.
Представник Кине рекао је да Кина подржава Београд и Приштину у постизању обострано прихватљивог решења у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН, кроз дијалог и консултације и нагласио да би у том процесу требало у потпуности да се поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.
„Не би требало да постоје двоструки стандарди“, напоменуо је он.
Он је рекао да је позиција Кине о ставу према КиМ конзистентна и јасна и истакао да је успостављање Заједнице српских општина важна компонента Бриселског споразума.
Указао је и да се на северу КиМ бележе учестали насилни безбедносни инциденти, што изазива велику забринутост и поручио да се Кина противи једностраним акцијама приштинских власти, које подижу тензије и погоршавају сукобе.
„Позивамо их да се врате на прави пут дијалога“, рекао је он и поручио да би требало да се испуне све обавезе и уклоне препреке за наставак дијалога.
Подсетио је да је пре 20 година на територији КиМ био „трагичан рат“, а да је пре 100 година оно што се догодило на Балкану променило ток историје.
„Свет је већ у хаосу, не би требало додати Косово томе“, навео је он и додао да међународна заједница треба да ради на томе да одржи безбедност, мир и стабилност на КиМ, а да је Кина спремна да ради са свим странама.
Представник САД поновио је посвећеност САД одржавању стабилности на Западном Балкану и поручио да САД снажно осуђују насиље које су, како је навео, извели наоружани нападачи 24. септембра на северу КиМ.
Он је оценио да је „напад 24. септембра открио директну претњу по безбедност косовских грађана и угрозио особље НАТО и ЕУ“и затражио пуну одговорност извршилаца у складу са владавином права.
Представник САД је рекао да појединци треба да буду изручени или кривично гоњени.
„САД блиско сарађују са партнерима из ЕУ и НАТО како би помогли да се одржи мир на северу Косова и како би одвратили од ескалационих мера обе стране“, рекао је он.
Он је позвао Београд и Приштину да се одмах врате дијалогу под окриљем ЕУ и предузму конкретне кораке за напредак.
„Важно је да напредују у примени свих обавеза из дијалога. САД настављају да подржавају дијалог који се води под посредством ЕУ, то је најбољи пут за решавање питања између Србије и Косова“, рекао је он и додао да ће САД остати блиско ангажоване у подржавању рада својих европских партнера.
Поздравио је и повећан број и видљивост НАТО снага на КиМ и затражио да се укине мисија Унмика.
Заменица сталног представника Француске рекла је вечерас да Београд и Приштина морају што пре да се врате за преговарачки сто и дијалог под окриљем Европске уније.
„Политичка ситуација се погоршава на Косову, посебно у последњих шест месеци. Догађаји од 24. су само последњи пример. Француска осуђује те инциденте, и нада се да ће одговорни бити изведени пред лице правде. Србија и Косово морају безусловно да се врате дијалогу под окриљем ЕУ да би нормализовали односе. Очекујемо од страна да ће поштовати своје обавезе и имплементирати све одредбе из ранијих споразума“, рекла је она.
Она је рекла да Француска очекује и формирање Заједнице српских општина, као и учешће грађана са севера на локалним изборима.
„Француска жели Запани Балкан у ЕУ што пре је могуће. Потребно је помирење, владавина закона на Косову. Француска остаје привржена нормализацији односа Србије и Косова. Несугласице се могу решити само мирно, уз обострано поштовање и дијалог“, поручила је она.

Шта је у шестомесечном извештају навео генерални секретар Гутереш

Генерални секретар Антонио Гутереш је у извештају позвао све стране да се уздрже од предузимања једностраних потеза који би могли да доведу до јачања тензија и даље ескалације.
Ескалација тензија и безбедносни инциденти у мају и јуну негативно су утицали на процес дијалога, који остаје једини пут за решавање свих отворених питања“, навео је Гутереш.
До инцидената у мају и јуну, које Гутереш помиње у извештају, дошло је након што су нови градоначелници општина са српском већином, етнички Албанци изабрани на изборима које су Срби бојкотовали, ушли у зграде локалних самоуправа у Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку, уз помоћ косовских специјалаца.
У извештају, којим нису обухваћена дешавања у селу Бањска, 24. септембра, Гутереш је написао и да „забрињава“ што стране нису оствариле значајан напредак у примени Споразума о путу ка нормализацији и што тек треба да се договоре о редоследу примене одредби његовог Имплементационог анекса, о којем су две стране постигле сагласност 18. марта у Охриду.
„Недостатак напретка у дијалогу носи ризик од даљих тензија и могуће ескалације на терену. Позивам стране да потврде истинску посвећеност дијалогу уз посредовање Европске уније и да у потпуности примене све до сада постигнуте споразуме“, додао је Гутереш.
Навео је и да је „кључно пронаћи решење за скоро одржавање ванредних и инклузивних локалних избора на северу Косова, уз учешће Срба, како би се смањиле тензије и кренуло напред“.
Гутереш је у извештају поздравио Декларацију о несталим лицима, коју су Београд и Приштина усвојили 2. маја у Бриселу, у дијалогу уз посредовање ЕУ, и позвао стране да у доброј вери предузму све неопходне мере за спровођење одредби тог документа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала