- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зараза се шири Хрватском: Велики кашаљ након оболелих у Сплиту потврђен и код ученика у Загребу

CC0 / Unsplash/Online marketing / Доктор
Доктор - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
После Сплита, опасни велики кашаљ потврђен је код троје ученика једне загребачке основне школе, а заражено је и неколико њихових контаката, пише хрватски медији.
Дечји инфектолог Горан Тешовић упозорава да прети опасност од убрзаног ширења ове, како наводи, једне од најзаразнијих инфективних болести генерално.
"Зараза се креће негде на нивоу који имају богиње и неке варијате ковида 19", прецизира Тешовић.
Зараза се шири капљичним путем, а за најмлађе може бити погубна. Почиње као обична прехлада због чега се блажи облици чак не могу ни клинички препознати.
"Након седам до десет дана развија се кашаљ, који је типичан и сув у нападима и чешћи је ноћу, пацијенти се гуше јер им изазива осећај недостатка ваздуха. Врло често деца повраћају и немају повишену температуру", појашњава доктор Тешовић.
Ситуација у Загребу још није толико озбиљна као што је то био слушај у Сплиту где је тренутно више од 70 оболелих. Оно што забрињава је ниски ниво вакцинисаносто, пише Данас.хр.
У Сплиту је она испод 86 посто, а директор Наставног завода за јавно здравство "Др. Андрија Штампар", Бранко Коларић, истиче да то никако није довољно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала