- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Брукање државе: Какву поруку шаље одлагање пописа у Црној Гори

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Вијест да ће нова Влада, заједно са парламентарном већином у циљу постизања општег консензуса и убрзања европског пута Црне Горе, предложити одлагање пописа на мјесец дана, што је данас саопштио мандатар и челник Европе сад Милојко Спајић, за професора Сава Марковића је пораз државе Црне Горе.
"Та вијест о одлагању пописа на мјесец дана је доказ да се држава Црна Гора још једном обрукала на јавној сцени. Прије свега брукамо се непотребним свакодневним, без поговора, понизним слушањем страних амбасада, и када је то политички опортуно, и када потпуно ирационално и у супротности са националним интересима државе Црне Горе”, поручује ректор Универзитета Медитеран за Спутњик.
Наш саговорник истиче да одлагање пописа, како га је најавио мандатар Милојко Спајић, има и врло снажну политичку поруку, а она би могла да гласи да претходна влада није ништа урадила на припреми пописа, и свега осталога, или је врло мало урадила.
"Па ће сада Спајић чаробним штапићем, као врховни чаробњак, успјети да за мјесец дана организује попис на законит начин и да ће успјети да постигне консензус цјелокупног становништва око одржавња пописа, што је више него нереално, то је на нивоу збијања шале са овим народом", примјећује Марковић.
Нашег саговорника забрињава и то што се, како је саопштио мандатар Спајић, на идеју одлагања пописа дошло договором партија у парламентарној већини.
“Дакле ту парлментарну већину чине странке које су се залагале за спровођење пописа, и то првог слободног у Црној Гори, и те партије су пристале да се одложи попис на мјесец дана у држави, иако добро знају да се ништа не може промијенти суштински за тих мјесец дана. На тај начин су те странке показале да им је више стало до тог слатког колача власти, него до принципа, идеје, идеологије. Тога више изгледа нема, јер је очигледно да се ту више не ради о политичарима од формата , који воде те странке, већ о ћифтама и рачунџијама”, оцјењује Марковић.
Он истиче да ако се овако настави може да десеити да уопште више не буде пописа у Црној Гори – „како - па лако:
“Једна мањина људи у Црној Гори је успјела у намјери да одложи попис за који се залагала огромна већина, или се није противила том попису. Следећи пут се може десити да велика већина буде за то да се попис не одржи.Све ово указује да Црна Гора није дорасла тренутку. Ми немамо ефикасне законе, иако их имамо, немамо државни апарат који ће ефикасно да их спроводи. Једном ријечју, у Црној Гори се сада ради о једном вашаришту”, резигнирано констатује Марковић.
Црногорска застава на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
РЕГИОН
Изненадни преокрет: Мандатар Спајић најавио одлагање пописа у Црног Гори за месец дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала