- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Експерт: Поштар Макрон изгубио утицај у Африци, а сада има решење за Блиски исток

© AP Photo / Yoan Valat, PoolФранцуски председник Емануел Макрон
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Позив француског председника Емануела Макрона да се формира међународна коалиција за борбу против палестинског покрета Хамас је покушај да се надокнади губитак утицаја Париза у Африци, рекао је за Спутњик ирачки стручњак за безбедност Хајдер Салман.
Француски лидер је у уторак допутовао у Израел где је разговарао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Исаком Херцогом. На заједничкој конференцији за новинаре са израелским премијером, Макрон је изнео предлог да се формира међународна и регионална коалиција за борбу против Хамаса.

„Реалност је да је Француска у опадању и да покушава да губитак свог утицаја у Африци надокнади на Блиском истоку. Све што говори француски председник има за циљ да се приближи центрима одлучивања и изворима новца како би се нашао међу њима, а реалност је да он и његова земља настављају да губе утицај“, рекао је Салман.

Аналитичар је приметио да француски председник у последње време личи на поштара: покушао је да пошаље америчке поруке Ираку, на почетку сукоба у Украјини преносио је поруке америчком председнику, а надао се и да ће извршити притисак на Арапе да повећају производњу нафте.
„Француски председник у последње време покушава ту и тамо да ′једе остатке са стола′, а Француска је у незавидној позицији да покушава да остане на површини, али примећујемо да је западни свет почео да кокетира са Израелом на веома глуп и смешан начин“, рекао је стручњак.
Руско Министарство спољних послова позвало је сукобљене стране на Блиском истоку да прекину непријатељства. Председник Владимир Путин сматра да је решење блискоисточне кризе могуће само на основу формуле „две државе” коју је одобрио Савет безбедности УН, а која предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године са престоницом у источном Јерусалиму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала