- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина послала снажан сигнал: За разлику од Америке, Пекинг жели мир за Израел и Палестину

© AP Photo / Tsafrir AbayovСукоб Израела и Палестинаца
Сукоб Израела и Палестинаца - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Кина је послала снажне сигнале међународним партнерима – Пекинг жели прекид насиља и успостављање мира на Блиском истоку. Управо такву поруку је послао кинески министар спољних послова Ванг Ји током телефонских разговора са палестинским и израелским колегама Ријадом ел Маликијем и Елијем Коеном.
По мишљењу кинеске стране, потребно је радити на стварању „две државе за два народа“ као начину коегзистенције између Израела и Палестине. Једини начин да се реши палестинско питање је „одлука о две државе” и остваривање права палестинског народа на опстанак, државност и повратак у своју отаџбину, нагласио је кинески дипломата у разговору са палестинским министром.
У разговору са шефом израелске дипломатије, Ванг Ји је подсетио да је „одлука о две државе“ консензус међународне заједнице. Такође је изразио наду да ће и Палестина и Израел полазити од дугорочних интереса мира и безбедности и да ће се вратити на прави пут „две државе” како би се обновили мировни преговори.
Како је рекао за Спутњик стручњак са Шангајског института за међународне студије Ли Веђијан, Ванг Ји је потврдио доследност Кине у решавању палестинског проблема.

„Дугорочно решење проблема може се наћи само за преговарачким столом путем дијалога, како би се практично реализовала 'одлука о две државе'. Кина посебно наглашава да је првенствено неопходан прекид ватре како би се избегла даља ескалација насиља. САД и њихови савезници не позивају на прекид ватре, слепо позивајући на санкције против Хамаса. Кина подржава хитан прекид ватре и противи се нападима на цивиле“, оцењује експерт.

Узимајући у обзир произраелски став Америке у овом сукобу, важан је још један снажан сигнал Кине који је послао Ванг Ји током телефонског разговора у понедељак – он је позвао земље ван региона, посебно велике силе, да задрже објективност и играју конструктивну улогу у смиривању кризе. Такође, Кина је потврдила да позива на хитно сазивање ауторитативне и ефикасне међународне мировне конференције, те да промовише обнављање мировних преговора између Палестине и Израела.
По мишљењу експерта, та иницијатива је важан допринос Кине решавању кризе.

„Кина је послала поруку међународној заједници – потребан је прекид ватре како би се избегло даље погоршање ситуације и покретање преговора. Позив на хитно сазивање максимално ауторитативне, обимне и ефикасне међународне мировне конференције показује конструктиван и прагматичан приступ Кине палестинско-израелског помирења. Уверен сам да ће међународна заједница оценити чврст став Кине по питању достизања мира на Блиском истоку“, закључује Ли Веђијан.

Телефонски контакти кинеског министра део су посредничке дипломатије Кине за решавање палестинско-израелског сукоба. У региону борави и специјални представник Кине за Блиски исток. Високи званичник је већ посетио УАЕ, а раније и Катар где се налази политичка канцеларија Хамаса. Тамо је разговарао са специјалним представником руског председника за Блиски исток и афричке земље Михаилом Богдановом.
Такер Карлсон о диверзији на „Северном току“ - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
СВЕТ
Такер Карлсон: Бајден не схвата да ако Русија и Кина уђу у рат на Блиском истоку, САД би изгубиле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала