- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: САД су покушале да украду нацрте ракете од Русије, а не обрнуто

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаХиперсонична ракета "Кинжал"
Хиперсонична ракета Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе далеко заостају за Русијом у хиперсоничним ракетама, а већ је спречено неколико америчких покушаја да украду податке о овим руским технологијама, изјавио је за Спутњик војни експерт и уредник часописа „Арсенал отаџбине“ Алексеј Леонков.
„Трамп каже да смо украли цртеже. Али чекајте, неко је ове цртеже направио, где је тај човек или група људи? Цртежи се не праве у једном примерку. Где су онда америчке хиперзвучне ракете? Не ради се о цртежима, ради се о технологијама. Код нас је све то ишло континуирано, већ смо били на ивици пробоја пре распада Совјетског Савеза“, рекао је Леонков, коментаришући изјаву бившег америчког председника Доналда Трампа, који је оптужио Русију да је наводно украла од Сједињених Америчких Држава нацрте хиперсоничне ракете.
Према његовим речима, радило се и на ракетном и на авионском хиперзвуку. Деведесетих годинапрошлог века пројекти су обустављени, али су потом настављени. Он је подсетио да је 2004. године први пут лансиран демонстратор способности, 2014. године Русија је била на ивици пробоја, а 2015. и 2016. године успели су да се постигну жељени резултати.

„Председник (Русије Владимир Путин) је 2018. говорио о развојима ових производа – то су ‘Авангард’, ‘Циркон’ и ‘Кинжал’. Сада већ радимо на другој генерацији, тако да није имало смисла да крадемо неке америчке цртеже, већ су управо Американци покушали да украду наше радове, наше специјалне службе недавно су спречиле неколико покушаја шпијунаже у области нашег хиперзвука“, приметио је експерт.

Леонков је нагласио да сада Американци покушавају да сустигну Русију и да су довели стручњаке за хиперзвук из других земаља, „али су они више теоретичари“.
„Наша истраживања одвијала су се готово у континуитету, развој је текао еволутивно од суперсоничног ка хиперсоничном, сарађивало је неколико концерна, Корпорација ‘Тактичко ракетно оружје’, творци интерконтиненталних балистичких ракета и други. Унапредили смо технологије, пре свега науку о материјалима, спроведено је сложено физичко-математичко моделовање и решено питање поуздане везе и управљања хиперсоничним брзинама“, објаснио је саговорник.
Бивши амерички председник Доналд Трамп је током предизборног митинга у Њу Хемпширу оптужио Русију да је наводно украла од Сједињених Америчких Држава нацрте хиперсоничне ракете.
Бивши амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
СВЕТ
Трамп: Русија украла од САД нацрте за супер-ракету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала