- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Руски научници тестирали нови метод борбе против Алцхајмерове болести

CC0 / Pixabay / Старост — илустрација
Старост — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Руски научници са Политехничког универзитета у Санкт Петербургу тестирају нови метод борбе против Алцхајмерове болести, а као основа за ефикасну терапију откривен је механизам стимулације астроцита, ћелија које „помажу“ неуронима.
Алцхајмерова болест је најчешћи облик деменције према статистици Светске здравствене организације. Ова болест доводи до губитка когнитивних функција, што узрокује и поремећај памћења. У касним стадијумима болести, сваки дан пацијента почиње са "празним листом", јер се информације из краткотрајног памћења не чувају у дуготрајном памћењу.
Прецизан механизам настанка Алцхајмерове болести још увек није утврђен, али је познато да оштећење синапси, односно веза између неурона, узрокује поремећај интелектуалних способности. Данас стручњаци идентификују две класе молекула чија патолошка активност доводи до Алцхајмерове болести: бета-амилоидни протеини и тау протеини. Међутим, покушаји терапије засноване на њиховом сузбијању су били неуспешни.
Научници са Политехничког универзитета Петра Великог у Санкт Петербургу (СПбПУ) тестирали су нови приступ овом проблему на животињама. Према њиховим речима, делујући на астроците (ћелије које моделују активност неурона) на посебан начин, могуће је постићи значајно обнављање функција оштећених нервних ћелија.
"За разлику од постојећих приступа, где је терапија усмерена на оштећене неуроне, ми смо покушали да делујемо посредно, користећи оптогенетичке методе за стимулацију астроцита, које се могу назвати главним помагачима неурона", рекао је докторант Високе школе биомедицинских система и технологија СПбПУ, Евгениј Герасимов.
Стимулација астроцита у овом истраживању се постизала светлом које делује на осетљив протеин смештен на спољашњој страни мембране ових ћелија. Светло је натерало астроците да ослобађају глиотрансмитере (молекуле који обнављају пренос нервних импулса).
„Део супстанци које астроцити ослобађају 'смирује' неуроне који су прекомерно узбуђени током развоја Алцхајмерове болести, док други део позитивно утиче на њихову електричну активност. Ово је нови начин терапије ове болести", истакла је директорка Високе школе биомедицинских система и технологија СПбПУ, Олга Власова.
Према речима научника, тестирања на лабораторијским мишевима су показала да укупни ефекат изазван ослобађањем глиотрансмитера резултује позитивном регулацијом активности неурона и обнављањем њихових функционалних карактеристика.
У будућности, научници планирају да користе хемогенетички метод активације астроцита. Oн подразумева деловање на ћелије супстанцама, а не светлом. При чему, биће укључени не само појединачни делови хипокампуса, као у оптогенетици, већ цела регија мозга.
СПбПУ је учесник програма државне подршке универзитетима Руске Федерације "Приоритет-2030".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала