- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелско - палестински рат - Sputnik Србија

УЖИВО Палестинци: Израелци гранатирали јужни део Појаса Газе, има мртвих

Пратите нас
Израелско-палестински сукоб ушао је осамнаести дан. Израелска војска у последњих неколико сати извела је ваздушне нападе на три терористичке ћелије и положај Хезболаха у јужном Либану. Како јављају палестински медији израелске снаге гађале су Кан Јунис на југу појаса Газе. Претходно су ракете из Газе погађале најнасељенија подручја Израела.
Погођене су и области источно од града око аеродрома Бен Гурион, као и места на северу и југу. Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је да је израелска војска спремна и одлучна за следећу фазу рата и да чека политичке инструкције.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:29 24.10.2023
У Газу вечерас ушло осам камиона са хуманитарном помоћи
Палестински Црвени крст саопштио је да је осам камиона са хуманитарном помоћи вечерас ушло у Појас Газе преко прелаза Рафа на граници са Египтом.
Пет камиона је натоварено водом, два храном и један лековима, наводи се у објави Црвеног крста на друштвеној мрежи Икс.
Од суботе је у Појас Газе ушло 58 камиона са хуманитарном помоћи, што је недовољно с обзиром на ситуацију у тој области, наводе из међународне заједнице.
21:47 24.10.2023
21:36 24.10.2023
21:20 24.10.2023
21:18 24.10.2023
ИДФ: Две ракете испаљене из Сирије на север Израела
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су две ракете испаљене из Сирије на северни део Израела, као и да су узвратиле ватром.
Како је наведено, сирене за ваздушну опасност огласиле су се у местима Неот Голан, Бнеј Јехуда и Гиват Јоав на Голанској висоравни, преноси Тајмс оф Израел.
Према саопштењу, оба пројектила су пала на ненасељено подручје.
ИДФ наводи да је узвратио артиљеријском ватром на ракете из Сирије.
Голанска висораван је област на граници Израела и Сирије, чије је две трећине Израел анектирао након шестодневног рата 1967. године, док је источна трећина остала део Сирије.
20:00 24.10.2023
Сирене за ваздушну опасност на југу Голанске висоравни
Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у јужном делу Голанске висоравни, упозоравајући на могући ракетни напад из Сирије.
Израелско Министарство одбране саопштило је да истражује шта је изазвало узбуну, преноси Тајмс оф Израел.
Лист наводи да је велики број минобацачких пројектила испаљен из Сирије на северни део Израела.
Голанска висораван је област на граници Израела и Сирије, чије је две трећине Израел анектирао након шестодневног рата 1967. године, док је источна трећина остала део Сирије
18:49 24.10.2023
ИДФ у ваздушним нападима гађао положаје Хезболаха у јужном Либану
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су у последњих неколико сати извеле ваздушне нападе на три терористичке ћелије и положај Хезболаха у јужном Либану.
Према ИДФ-у, војни дрон погодио је терористичке ћелије у јужном Либану, одакле су лансиране противтенковске вођене ракете на положаје ИДФ и оближње пограничне градове, пренео је Тајмс оф Израел.
Тада су активиране и сирене у северним израелским заједницама Елкош и Нетуа.
С друге стране, баражна ракетна паљба погодила је раније данас регион Тел Авива три пута у неколико сати, а сирене су биле оглашене широм региона око тог града.
Погођене су и области источно од града око аеродрома Бен Гурион, као и места на северу и југу, објавио је Тајмс оф Израел.
Претпоставља се да су ракете, усмерене на најнасељенија подручја Израела, испаљене из Газе.
18:41 24.10.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
СВЕТ
Израелски министар: Гутереш мора хитно да поднесе оставку
16:45 24.10.2023
Бројне ракете погодиле регион Тел Авива трећи пут у неколико сати
Масивна баражна ракетна паљба погодила је данас регион Тел Авива трећи пут у неколико сати, а сирене се оглашавају широм региона око тог града.
Погођене су и области источно од града око аеродрома Бен Гурион, као и места на северу и југу, пренео је Тајмс оф Израел.
Претпоставља се да су ракете из Газе усмерене на најнасељенија подручја Израела.
Како се наводи, једна ракета испаљена из Газе можда је пала код насеља Алфеи Менаше на Западној обали, североисточно од Тел Авива.
Саопштено је и да у нападу нема повређених.
Одговорност за ранија лансирања преузимао је Хамас, који се засад није огласио о новом нападу.
16:23 24.10.2023
Хагари: Израелска војска спремна и одлучна за следећу фазу рата, чека инструкције
Портпарол израелске војске Данијел Хагари изјавио је данас да је израелска војска спремна и одлучна за следећу фазу рата и да чека политичке инструкције.
Хагари је рекао да Израел учи из америчког искуства на Блиском истоку, али да је њихов рат на њиховим границама, а не хиљадама километара од Израела и додао да очекује да ће се борбе водити недељама, пренео је Ројтерс.
Хагари је рекао да Египат игра кључну улогу у преговорима за ослобађање талаца из Газе, што је, како је рекао, приоритет за Израел.
15:52 24.10.2023
СЗО: Из безбедносних разлога немогућа дистрибуција горива и лекова у Гази
Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да и даље није у могуц́ности да дистрибуира гориво нити есенцијални медицински материјал великим болницама на северу Газе због недостатка безбедносних гаранција.
СЗО је позвала на "тренутни хуманитарни прекид ватре да би здравствени материјал и гориво могли безбедно да се испоруче широм целог Појаса Газе", пренео је Ројтерс.
Светска здравствена организација је раније данас саопштила да је скоро две трец́ине здравствених установа у Гази престало да ради услед масовног и смртоносног повец́ања израелских ваздушних напада на тој територији, пренео је АП.
Укупно 46 од 72 здравствене установе, укључујући 12 од 35 болница, престало је да функционише широм Газе, саопштила је СЗО.
Палестински здравствени званичници рекли су да је недостатак струје и горива за генераторе због израелске блокаде, као и штета од ваздушних удара, приморала многе објекте да прекину да раде.
15:46 24.10.2023
Сирене за ваздушну опасност широм области источно од Тел Авива
Сирене за ваздушну опасност се оглашавају широм области источно од Тел Авива, укључујући градове у близини аеродрома "Бен Гурион" и насеља на Западној обали, услед велике ракетне паљбе из Газе.
Бараж ракета испаљен је по други пут према том подручју за мање од 15 минута.
14:54 24.10.2023
Прекогранични напади између либанског покрета Хезболах и израелске војске су интензивирани, а становници јужног Либана беже, забринути да би сукоб могао још више ескалирати, преноси Би-Би-Си.
Међународна организација за миграције процењује да је око 20.000 људи расељено од избијања рата између Израела и Хамаса, 7. октобра, већина њих из јужних делова ове земље.
14:52 24.10.2023
Агенција Уједињених нација која брине о палестинским избеглицама (UNRWA) упозорила је на потенцијални крај хуманитарног рада у Појасу Газе због недостатка горива.
„Aко хитно не добијемо гориво, бићемо приморани да обуставимо наше операције у појасу Газе од сутра (среда) увече“, рекла је Џулијет Тума за Би-Би-Си Радио 4.
14:46 24.10.2023
Сирене за ваздушну опасност се оглашавају широм области источно од Тел Авива, укључујући градове у близини аеродрома Бен-Гурион и насеља на Западној обали, услед велике ракетне паљбе из Газе.
Бараж ракета испаљен је по други пут према том подручју за мање од 15 минута, јавља Тајмс оф Израел.
14:34 24.10.2023
Велики број ракета испаљен је из Газе према централном Израелу и северној Западној обали.
Сирене се оглашавају у Лоду, Реховоту, Нес Зиони и околним заједницама у централном Израелу. Упозорења се чују и у насељима на северу Западне обале, укључујући Елкану, преноси Тајмс оф Израел.
За сада нема непосредних извештаја о директним ударцима или повређенима.
14:19 24.10.2023
Две особе су ухапшене у северном предграђу Чикага након што је један мушкарац испалио хитац у ваздух, а други попрскао пропалестинске демонстранте у близини израелског скупа солидарности.
У понедељак увече у предграђу Скоки, где се око 1.000 људи окупило у банкет сали да покаже солидарност са Израелом, група од око 200 пропалестинских демонстраната организовала је сопствени скуп. Како се наводи, један мушкарац је ушао својим аутомобилом у ту групу, изашао из возила и испалио хитац. Сведок догађаја је за „Чикаго сан тајмс“ рекао да је аутомобил мушарца који је пуцао био прекривен израелским заставама, пренео је Тајмс оф Израел.
Други човек, који је излазио из банкет сале огрнут израелском заставом, попрскао је демонстранте бибер спрејом пре него што је ухапшен.
14:15 24.10.2023
ИДФ бациле летке тражећи од Палестинаца да им пруже информације о таоцима
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су бациле летке у Појас Газе тражећи од Палестинаца да пруже Израелу информације о таоцима које држи Хамас.
"Ако желите бољу будућност за себе и своју децу, предузмите акцију и дајте нам чврсте и корисне информације што пре у вези са таоцима у вашем крају", наводи се у летку, пренео је Тајмс оф Израел.
Израелска војска уверава Палестинце да ће уложити максималне напоре да им безбеди сигурност, гарантује поверљивост и финансијску награду.
14:06 24.10.2023
Број погинулих у израелским нападима на Газу 5.791, од којих 2.360 деце
Најмање 5.791 Палестинац је убијен у израелским нападима на Газу од 7. октобра, укључујући 2.360 деце, саопштило је данас палестинско Министарство здравља Газе.
Министарство је навело да је 704 Палестинаца убијено само у претходна 24 часа, пренео је Ројтерс.
У саопштењу стоји и да је 16.297 особа повређено од почетка сукоба.
Палестинци оплакују жртве израелског бомбардовања Газе. - Sputnik Србија
14:02 24.10.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је противтенковска вођена ракета испаљена из Либана на област Штула на северу Израела.
Како се наводи, у нападу нема повређених, преноси Тајмс оф Израел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала