- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припема посаде оклопних возила у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Оборен дрон изнад Севастопоља

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 608. Током претходног дана руске снаге одбиле су 29 напада украјинске војске, чији губици износе око 1.200 војника. У Харковској области спречена акција украјинске диверзантске групе. „Вашингтон пост“ објавио документе о сарадњи украјинских обавештајних служби са америчком ЦИА и британском МИ6.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:01 24.10.2023
Руски системи за електронско ратовање приземљили су дрон у предграђу Севастопоља, саопштио је губернатор града Михаил Развожајев.
Дрон је детонирао у пољу, а том приликом није причињена никаква материјална штета.
21:59 24.10.2023
Украјинске снаге гранатирале су подручја Доњецка и Јасиноватски округ на која је испаљено 12 граната НАТО калибра 155 милиметара, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних са ратним злочинима Украјине.
21:31 24.10.2023
Од почетка специјалне војне операције Немачка је обезбедила Украјини 24 милијарде евра војне и цивилне помоћи, а припремила је још 1,4 милијарде у оквиру зимског пакета помоћи за јачање украјинске ПВО, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
19:07 24.10.2023
16:27 24.10.2023
Противник наставља да губи борбене авионе: у протекла 24 сата руска ПВО оборила је још два украјинска МиГ-29, написао је руски ратни репортер Евгеније Подубни на свом Телеграм каналу.
Како је истакао, украјинска војска масовно губи ловце. Миг-29 је један од најчешћих модела совјетских авиона, који су у власништву око 30 земаља широм света. Још на почетку руске специјалне операције у Украјини један број источноевропских земаља обавезао се да своје МиГ-29 испоруче кијевском режиму.
"Судећи по броју уништених летелица – а већ их је скоро две десетине током прошле недеље – стари ловци из Европе су стигли у Украјину, али су се показали потпуно немоћни против руских Ваздушно-космичких снага и противавионских система", закључио је Подубни.
13:34 24.10.2023
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
На херсонском правцу украјинске снаге су током неуспешних покушаја заузимања положаја на левој обали Дњепра имале велике губитке. Украјинска поморска пешадија због великих губитака саботира извршавање десантних задатака;
На купјанском правцу руске снаге одбиле су осам украјинских напада. Погинуло је или рањено до 60 украјинских војника.
На краснолиманском правцу руске снаге одбиле су 11 украјинских напада. У борбама је погинуло или рањено више од 125 украјинских бораца, а уништено је пет оклопних возила и четири аутомобила;
На доњецком правцу убијено је или рањено више од 235 украјинских војника, а уништено је складиште муниције, два борбена возила пешадије и четири аутомобила;
Током противбатеријске борбе уништен је артиљеријски систем М777, три самоходне хаубице „краб“ и самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“;
Руски ПВО системи оборили су три украјинска авиона у ДНР (МиГ-29), Дњепропетровској (Л-39) и Кировоградској области Украјине (МиГ-29);
Током протеклог дана руски ПВО системи уништили су 44 украјинска дрона у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области;
На јужнодоњецком правцу погођено је место концентрисања снага украјинске војске у областима Угљедара, Никољског и Новомихајловки у ДНР; Губици Оружаних снага Украјине на овом правцу износе до 110 војника, а уништена су четири аутомобила;
На запорошком правцу погинуло је или рањено до 75 украјинских војника, а уништен је један тенк и два аутомобила. Током противбатеријске борбе уништена су два артиљеријска система М777, хаубице „мста Б“ и Д-20, као и оруђе М119;
У протекла 24 часа руска ПВО пресрела је пет бомби „JDAM“ и пет ракета „хајмарс“.
12:42 24.10.2023
Немачка је посвећена обећању да ће подржавати власти у Кијеву онолико колико буде потребно, а укупан износ цивилне и војне помоћи Украјини већ је достигао 24 милијарде евра, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, гостујући на Немачко-украјинском економском форуму.
12:39 24.10.2023
Песков: Русију не плаше санкције
Русија се прилагодила животу под санкцијама и не плаши се нових ограничења, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Русија доста дуго живи под санкцијама, заправо, већ деценијама, и зато смо се прилично прилагодили томе. Стога на неки временски оквири попут пет година и тако даље, наравно, уопште не плаше. И прилично је лако прогнозирати да ће се покушаји обуздавања наше привреде наставити. Као што видите, предузимају се енергичне мере које дају резултате и омогућавају нам да идемо путем развоја“, објаснио је Песков.
Када су у питању нови пакети санкција, зна се да се они припремају и то се могло предвидети и раније, додао је портпарол.
„На тржишту нафте, тема граничних цена нам је такође добро позната. Може се много расправљати и доводити у питање ефикасност ових одлука. Остаје нам само да чекамо да видимо шта ће још наши противници на Западу смислити по том питању“, закључио је Песков.
Раније је специјални представник ЕУ за санкције Дејвид О'Саливен изјавио да не предвиђа никакво скоро укидање санкција Русији, чак и ако борбена дејства у Украјини престану, и позвао на продужетак на још пет до десет година.
09:58 24.10.2023
Бивши украјински премијер Николај Азаров изјавио је да би ове године укупан државни дуг те земље могао да достигне рекордних 6,4 билиона гривни, односно 173 милијарди долара, а Кијев ће морати да плати кредите на време и у пуном износу.
„Сада државни дуг Украјине износи око 140 милијарди долара, а укупан дуг би могао да достигне рекордних 6,4 билиона гривни односно 173 милијарди долара“, навео је он.
И док је у земљи економска криза све дубља и може да покрене лавину, кијевски режим тражи од кога да узме нови кредит и отплати старе, јер је ММФ одбио да помогне Украјини и по питању реструктурирању дуга и његовог замрзавања на одређено време.
Украјинске власти, каже он, процењују како да смање не-војне расходе буџета и имајући у виду ситуацију биће немогуће избећи застој у исплати пензија и смањење социјалних давања.
09:40 24.10.2023
Украјинска војска је у протекла 24 сата испалила 50 граната на насељена места Белгородске области, а извела је и два напада помоћу беспилотних летелица, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
09:39 24.10.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Полтавској, Дњепропетровској, Харковској и Николајевској области Украјине, као и у деловима Херсонске и Запорошке области под контролом Кијева.
09:37 24.10.2023
Украјина, као и читав свет, суочавају се са дефицитом мунције, изјавио је премијер Украјине Денис Шмигаљ за „Фајненшел тајмс“.
„Имамо огроман дефицит муниције не само у Украјини, него и у читавом свету… Треба да производе муницију овде, у Украјини, јер су залихе у читавом свету исцрпљене. Сва складишта су празна“, навео је он.
Истовремено, украјински министар за стратешке гране индустрије Александар Камишин рекао је за „Политико“ да сви капацитети по питању оружја у свету не могу да „покрију“ потребе Кијева у актуелном конфликту.
Према његовим речима, када би се сабрали сви капацитети у свету за производњу оружја и муниције, то не би било довољно за тај конфликт.
Земље Запада треба да убрзају производњу дронова, ракета и мунције што ближе линији фронта, навео је Камишин.
Камишин такође сматра да Украјина може да произведе и прими толику количину муниције која би могла да буде еквивалентна „арсеналу целог слободног света“.
Он је додао да ће украјински премијер и немачки канцелар Олаф Шолц данас саопштити о новом заједничком пројекту немачког одбрамбеног концерна „Рајнметал“ и „Укроборонпрома“.
07:57 24.10.2023
У граду Запорожју који је под контролом Кијева одјекнула је експлозија, саопштила је агенција Ункринформ. Агенција није навела никакве детаље.
Тренутно је у деловима Запорошке области под контролом Кијева на снази узбуна за ваздушну опасност.
07:46 24.10.2023
Украјинска војска је на купјанском правцу претрпела губитке упоредиве са величином две чете, изјавио је за Спутњик начелник прес центра групе снага „Запад“ Сергеј Зибински.
У нападу су уништена два оклопна транспортера М113, оклопно возило „козак“, један камионет и једно место за снабдевање муницијом, додао је он.
Током борби код Ивановке, Сергејевке, Загорујковке, Тимковке и Сињковке јединице групе су уз подршку авијације и артиљеријске ватре одбиле девет напада украјинских јуришних група.
Према његовим речима, посаде тешких ракетних система погодиле су концентрисање људства 32. механизоване бригаде у склоништима у рејону Тимковке.
Такође је у областима Колодезног, Лозовог и Сињковке током контрабатеријске борбе уништен вишецевни ракетни систем БМ-21 „град“, артиљеријско оруђе калибра 152 милиметра Д-20 и две минобацачке посаде Оружаних снага Украјине, закључио је официр.
07:26 24.10.2023
Украјинска војска појачала је ваздушно извиђање над Лисичанском у Луганској Народној Републици, изјавио је за Спутњик потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„По правилу користе беспилотне летелице авионског типа са висином лета од 1,5 хиљада метара или више“, рекао је Марочко, позивајући се на сопствене изворе.
Он је истакао да коришћени дронови имају добру заштиту од електронског ратовања.
07:26 24.10.2023
У граду Бериславу у делу Херсонске области под контролом Кијева у експлозијама су оштећени објекат критичне инфраструктуре и фабрика, саопштио је шеф регионалне војне администрације кога су поставиле украјинске власти Александар Прокудин на Телеграму.
07:25 24.10.2023
Три беспилотна чамца Ратне морнарице Украјине откривена су у северном делу Црног мора. На њих је пуцано из ракетних система, а у току је рад на уклањању мина, саопштила је Црноморска флота.
Губернатор града Михаил Развожајев је на свом Телеграму саопштио да се у Севастопољу предузимају мере за борбу против подводних диверзантских снага и средстава.
Развожајев је, такође, током ноћи јавио да Црноморска флота одбија могући напад подводних диверзантских група украјинских снага код луке у Севастопољу.
Украјинске Оружане снаге редовно гранатирају руске пограничне територије, изводе нападе беспилотним летелицама и спроводе диверзије. У Севастопољу и на Криму је на снази жути ниво опасности од тероризма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала