Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хитра акција косовских Срба због прекопавања гробља: Ово је граница између људи и нељуди

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрпско гробље у Микронасељу
Српско гробље у Микронасељу  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Двадесетак грађана Косовске Митровице поднело је данас заједничку кривичну пријаву против извођача радова који су у уторак прекопали српско гробље у Микронасељу ради изградње пута за потребе једног Албанца.
У своје лично име, али и у име окупљених грађана заједничку пријаву поднео је Никола Кабашић некадашњи председник Основног суда у Косовској Митровици.
“Пошто сви нисмо могли да уђемо у суд, ја сам поднео званичну кривичну пријаву, отворен је случај, они су већ упутили неколико патрола на лице места. Ту је форензичка екипа која ће све да сними, да прикупи доказе, да нађу особе које су одговорне за то. Очекујем, након сазнања, да тужилаштво покрене званичну истрагу против наручиоца, финансијера посла и непотребних извршиоца радова“, рекао нам је Кабашић након подношења пријаве.
Он је прецизирао да је у питању гробље које је јасно обележено.
„Ту има више од 30 надгробних споменика. Стари су од неколико деценија до неколико стотина година. Ту су се сахрањивали грађани места Суви До и Косовске Митровице до 60 година прошлог века. Али то јесте гробље, јасно је обележено и видело се да је гробље. Ту не може ни по којим законима да се прави пут“.
Кабашић истиче да није желео од овога да прави политичко питање.
„Ово је правно и цивилизацијско питање, граница људскости где се деле људи и нељуди. Хоћемо ли да живимо као нормалан свет, хоћемо ли да градимо неке односе и суживот уз међусобно поштовање? Курти се непрекидно позива на правну државу, ево званично смо поднели кривичну пријаву да видимо како овај систем функционише“, казао је Кабашић,
Активиста из Косовске Митровице Стефан Вељковић рекао је да су у среду ујутру покушали да се информишу код полицајаца који су се налазили у близини прокопаног гробља о томе шта се заправо догађа, али су, према његовим речима, они били крајње некоректни и нису желели да разговарају са окупљеним грађанима.
„Заобишли су нас и рекли да нису за друштвене мреже, иако смо рекли да смо на јавној површини и да можемо да снимамо шта год желимо.Ми као група очајних и незадовољних грађана, због свега што се дешава већ две године, хоћемо да изразимо своје незадовољство и да позовемо све релавантне међународне и локалне факторе да реше овај проблем. Јер, ако су почели гробља да нам прекопавају, шта је следеће што можемо да очекујемо?“, рекао је Вељковић испред полицијске станице у Косовској Митровици.
Какав је план Запада за решење косовског питања погледајте у емисији „Свет са Спутњиком“:
Српско гробље преко ноћи сравњено са земљом  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
СРБИЈА
Српско гробље преко ноћи сравњено са земљом – пробијен пут због куће Албанца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала