- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници пронашли осам до сада непознатих патогена

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCВирус под микроскопом, архивска фотографија
Вирус под микроскопом, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Лабораторијска анализа кинеских научника открила је низ нових вируса, укључујући и један из породице коронавируса, два вируса повезана са жутом и денга грозницом, нови вирус који изазива стомачне проблеме, два вируса која могу да изазову симтоме сличне грипу, као и два нова папилома вируса који могу да изазову рак код људи.
Кинески научници спровели су опсежно истраживање популације глодара на тропском острву Хаинан, код јужне обале Кине. Међу готово 700 искључених узорака пронашли су чак осам раније неоткривених патогена који се шире међу глодарима, а који имају способност да заразе људе.
Резултати истраживања објављени су кинеском часопису Virologica Sinica, који издаје Кинеско друштво за микробиологију. У истраживању се наводи како је прикупљено укупно 682 бриса различитих глодара ухваћених на том острву између 2017. и 2021. године. Научници су узорке категорисали према врсти глодара и локацији и послали их на испитивање.
Лабораторијска анализа открила је низ нових вируса, укључујући и један из породице коронавируса, а који је добио име ЦоВ-ХМУ-1. Даљим истраживањем откривено је да припада породици коронавируса који укључује и САРС-ЦоВ-2.
Поред тога, откривена су два нова пестивируса повезана са жутом и денга грозницом, нови астровирус који узрокује стомачне проблеме, два нова парвовируса који могу да изазову симптоме сличне грипу, као и два нова папилома вируса који могу да изазову рак код људи.
Кинески научници истичу да су открића нових пестивируса и парвовируса веома занимљива јер су откривена код две врсте пацова, за које раније није било утврђено да преносе такве врсте патогена.
Научници истичу да новооткривени вируси проширују научна сазнања о класификацији вируса и сугеришу да постоје вируси који још нису откривени, а који су самостално еволуирали у јединствене домаћине у неприступачним областима. А такво је и острво Хаинан, које је због свог положаја изоловано од континенталне Кине, али је истовремено дом за чак 9 милиона људи.
Али научници упозоравају да присуство ових вируса у природи може бити потенцијални ризик и за људску популацију, посебно ако пређу са оригиналног, животињског домаћина на човека.
Стога, истичу у свом раду, позивају колеге научнике да даље проучавају новооткривене вирусе како би се тачно утврдило како се шире и како могу да утичу људе, преноси Дејли мејл.
Подсетимо, Кина се сматра извориштем вируса САРС-ЦоВ-2, који је изазвао пандемију коронавируса у читавом свету. Иако се првобитно сумњало да је вирус потекао из лабораторије у Вухану, истрага није пронашла конкретне доказе о томе. Зато постоји консензус у међународној научној јавности да је до пандемије дошло због преласка вируса са животиње (највероватније слепог миша) на човека на пијаци у Вухану, где су држане и продаване бројне врсте дивљих и домаћих животиња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала