- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Односи Русије и Кине достигли ниво без преседана – и настављају да јачају

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Премијер Русије Михаил Мишустин састао се са премијером Државног савета Кине Ли Ћангом и том приликом је констатовао да су односи две земље достигли ниво без преседана, те да Русија и Кина подржавају једна другу у заштити главних интереса и заједнички формирају мултиполарну архитектуру међународних односа.

„Руско-кинески односи свеобухватног партнерства и сарадње достигли су ниво без преседана и настављају да јачају. Наша сарадња заснива се на традицијама добросуседства, принципима равноправности и међусобног поштовања“, рекао је Мишустин на састанку са кинеским колегом.

Како је додао, Русија и Кина пружају међусобну подршку у питањима заштите кључних интереса земаља и тесно координирају акције на мултилатералним платформама као што су ШОС, БРИКС и заједнички формирају мултиполарну архитектуру међународних односа.
Мишустин је истакао да су , у складу са задацима које су поставили лидери две земље, руска Влада и Државни савет Кине утврдили параметре међусобне сарадње до 2030. године.
Упркос спољној ситуацији, трговинско-економска сарадња Русије и Кине активно се развија, оценио је он.
„Више од 90 одсто прекограничних плаћања реализује се у рубљама и јуанима. Прошле године је међусобни трговински промет достигао рекордни ниво“, истакао је руски премијер.
Поред тога, две земље јачају партнерство и у енергетској сфери – повећава се испорука руске нафте, природног гаса, угља и електричне енергије у Кину. Проширује се сарадња и у индустрији, припремају се нови заједнички пројекти, убрзава се развој транспортних и логистичких праваца, граничне инфраструктуре, повећава се извоз руских пољопривредних производа.
Кинески премијер је, са друге стране, истакао да између Кине и Русије постоји висок ниво узајамног политичког поверења, те да се билатерални односи чврсто развијају.
„Сарадња Кине и Русије није усмерена против трећих земаља и није подложна спољном утицају или диктату. Она је оријентисана на обезбеђивање благостања наших народа, допринос развоју у целом свету и заштиту међународне правде“, поручио је Ли Ћанг.
Такође је подсетио да је прошле недеље руски председник боравио у Кини где је разговарао са кинеским лидером.
„Они су одредили нове смернице даљег развоја кинеско-руских односа. То је нови почетак за наше односе и спремни смо да са руским колегама на основу важних договора наших лидера наставимо да улажемо напоре у продубљивање сарадње у свим правцима и јачање билатералних односа нашег стратешког партнерства“, закључио је кинески премијер.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Подкаст
Љубинка Милинчић: Рађа се алијанса која ужасава Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала