- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Диригенти сукоба на Блиском истоку теже и слабљењу Русије

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаВладирмир Путин
Владирмир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Диригенти сукоба на Блиском истоку теже, између осталог, и циљу да ослабе Русију и да јој нанесу стратешки пораз, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Диригенти сукоба на Блиском истоку који подгревају, провоцирају национализам и верску нетрпељивост према целом свету, у великој мери следе своје непријатељске циљеве и против наше земље. Те циљеве отворено износе владајући кругови неких земаља – да нам нанесу, како они говоре, стратешки пораз“, рекао је Путин на састанку са вођама верских организација Русије.

Како је додао, на Западу виде како процес формирања мултиполарног светског поретка узима маха и зато, да би обуздали развој независних, суверених земаља и поделили светску већину, користе исламофобију, антисемитизам и русофобију.

„Наравно, снагама које воде такву политику или покушавају да је воде одговара да епидемија насиља и мржње захвати не само Блиски исток, него и друге регионе како би се на територији Евроазије разбуктала стара и појавила нова жаришта. Њима је потребно да блискоисточни и било који други верски и национални сукоби буду директно или индиректно повезани са Русијом или да ударају по нашој земљи, нашем друштву. Због тога ће користити и лаж и провокације и спољне и унутрашње разлоге како би ослабили, поделили наше друштво“, оценио је Путин.

Такође је казао да у Русији виде покушаје неких снага да изазову даљу ескалацију, да у сукоб на Блиском истоку увуку што више других земаља и народа, користећи их за своје себичне интересе, и да покрену талас хаоса и међусобне мржње, не само у том региону, него и ван њега. Да би то постигли, покушавају да играју на карту националних и верских осећања милиона људи.

„А таква, ако могу рећи, политика реализује се већ дуго, много пре садашње кризе – муслимане окрећу против Јевреја, позивају на рат против неверника, шиите сукобљавају са сунитим, православце са католицима. У Европи затварају очи на богохуљење и вандализам против муслиманских светиња. У неколико земаља већ отворено на званичном нивоу славе нацистичке злочинце и антисемите на чијим је рукама крв жртава Холокауста. У Украјини иду ка забрани канонске православне цркве, ка продубљивању црквеног раскола“, констатовао је Путин.

Како је закључио, циљ таквих поступака је да се увећа нестабилност у целом свету, да се унесе подела међу културе, народе, светске религије, да се изазове сукоб цивилизација.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
РУСИЈА
Путин: Са болом у срцу пратимо ситуацију у Светој земљи, главни задатак – зауставити крвопролиће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала