- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина ставиле вето на америчку резолуцију о ситуацији у Појасу Газе

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Русија и Кина ставиле су вето у Савету безбедности УН на резолуцију САД о ситуацији око Израела и Појаса Газе. За документ је гласало 10 земаља, против су биле Руска Федерација, Кина и УАЕ, док су уздржане биле две земље.
Нацрт резолуције за Блиски исток коју су поднеле САД је потпуно политизован, циљ јој је да ојача политички утицај Вашингтона у региону, саопштио је стални представник Русије при УН Василије Небензја на седници Савета безбедности УН о Блиском истоку.

"САД покушавају да прогурају неки нови пројекат, пун политизованих и крајње неприкладних одредби. Посебно бих желео да напоменем да није било нормалног консултативног процеса о томе у Савету безбедности... Аутори су игнорисали скоро све примедбе делегација на њихов нацрт". објаснио је Небензја.

Како је истакао, САД фактички дају "зелено светло" за ескалацију сукоба.

„Не видимо смисла да се подржи документ који има само једну сврху – служење геополитичким интересима једне од чланица Савета безбедности УН, која не само да није у стању да заустави ескалацију на Блиском истоку, већ заправо даје зелено светло“, рекао је он.

Како је истакао руски дипломата, усвајање резолуције би дискредитовало Савет безбедности УН.
Огласио се и стални представник Кине у СБ УН Чанг Јун, који је рекао да нацрт америчке резолуције о ситуацији око Израела и Појаса Газе није садржао позив на прекид ватре, зато је Пекинг гласао против.

„Нацрт је озбиљно неуравнотежен, меша шта је исправно, а шта погрешно. Нацрт не одражава позив света на прекид ватре и борби“, рекао је кинески дипломата.

Он је истакао да је Кина гласала против између осталог и због тога што је нацрт америчке резолуције укључивао мноштво контрадикторних елемената и игнорисане су главне бриге других земаља.
Нацрт америчке резолуције садржи осуду напада радикалног палестинског покрета Хамас на Израел, позив на ослобађање талаца и поштовање међународног хуманитарног права. Не позива се на прекид ватре, али се признаје право држава на самоодбрану.

СБ УН није усвојио ни руску резолуцију

Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције о ситуацији око Израела и Појаса Газе у којој се позива на моментални прекид ватре.
Нацрт није добио потребних девет гласова од 15. Четири земље су гласале за, две против, девет је било уздржано.
Нацрт резолуције који је предложила Русија позивао је на моментални, одржив прекид ватре, осуђује напад Хамаса 7. октобра, као и неселективне нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру у Гази. Документ је позивао да се одмах повуче наредба упућена становницима Газе да се преселе на југ Појаса. Поред тога, садржао је позив да се организују хуманитарне паузе и коридори.
Руски нацрт резолуције позивао је на хитно и безусловно ослобађање цивилних талаца.
Небензја је рекао да жали јер СБ УН није оправдао наде које су полагане у њега и није успео да искористи још једну прилику да одреагује на невиђену кризу на Блиском истоку.
„Сада је пред Генералном скупштином задатак да спречи даљу ескалацију у палестинско-израелској зони сукоба“, рекао је руски представник.
Такође је истакао да Русија подржава нацрт резолуције о Блиском истоку који је Генералној скупштини поднео Јордан у име арапских земаља. Небензја је позвао све земље да подрже поменути документ.
На крају је истакао да Русија позива Израел да се бори против терориста, а не против цивила.
„Не позивамо вас да одустанете од борбе против тероризма, већ да се борите против терориста, а не против цивила“, рекао је Небензја.
Зграде оштећене у израелском нападу на Газу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
СВЕТ
Симор Херш: У нападу на Израел није учествовао само Хамас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала