- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стиже ураган пете категорије: Распоређена војска, затворена лука – Акапулко пред могућом катастрофом

© AP Photo / NOAAУраган Отис
Ураган Отис - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Становници луке Акапулко у Мексику и околних приморских градова на југу те земље припремају се за долазак потенцијално катастрофалног урагана Отис пете категорије.
Ураган Отис ојачао је од тропске олује до опасног урагана пете категорије за 12 сати у уторак док се приближавао јужној пацифичкој обали Мексика, пренео је АП.
Амерички Национални центар за урагане саопштио је да је Отис имао максималну брзину ветра од 260 километара на сат у уторак касно увече и да се очекује да ће стићи на копно данас у близини Акапулка.
Према прогнози, Отис ће вероватно ослабити вечерас над јужним Мексиком.
Мексичка војска и морнарица распоредиле су више од 8.000 припадника у то подручје са специјализованом опремом за помоћ у спасавању, а власти су затвориле луку Акапулка.
Мексички председник Андрес Мануел Лопес Обрадор поручио је становницима на платформи Икс (Твитер) да иду у склоништа или остану на безбедним местима даље од обала.
Влада мексичке савезне државе Гереро саопштила је да припрема 396 склоништа.
Градоначелница Акапулка Абелина Лопес рекла је да би Отис могао бити разорнији од урагана Полин који је погодио Акапулко 1997. године, када је погинуло 200 људи и када су уништени делови града, док је стотине других повређено у поплавама и клизиштима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала