- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Вратите Судетску област Немцима“: Медведев одговорио чешком министру због Крима

© Sputnik / Artyom Zhitenev / Уђи у базу фотографијаГрафит на Таганском тргу у Москви
Графит на Таганском тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев огласио се поводом изјаве министра спољних послова Чешке Јана Липавског о „враћању Крима Украјини" и заузврат предложио Чесима да врате Судете Немачкој.
Медведев је одреаговао не речи шефа чешке дипломатије који је на самиту „Кримска платформа“ у Прагу рекао да политика ЕУ и свих „демократских земаља“ треба да буде усмерена на обнову територијалног интегритета Украјине у њеним границама из 1991. године.

„Помоћ ЕУ треба да буде усмерена на то да Украјина поврати Крим, што би требало да буде главни резултат. Тако мисли такозвани министар спољних послова Чешке и то мишљење је изнео на демонском бандеровском скупу који се одржава у његовој земљи. Ти су заиста храбри људи, али празноглавци. Дакле, желите правду по нацистичком моделу? Онда тамо у Чешкој донесите одлуку о враћању Судета Немцима и обнови Судетске области“, написао је Медведев на друштвеној мрежи „Икс“ (раније Твитер).

Раније су учесници другог међународног парламентарног форума „Кримска платформа“ који се одржава у Прагу изразили подршку Украјини и истовремено позвали да се настави са пружањем помоћи тој земљи. Тада је Липавски рекао да Крим на међународном нивоу „неће бити признат као део Русије“.
Народни референдум на Криму и Севастопољу одржан је 16. марта 2014. године после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Судети су погранични регион Чешке. До 1945. Судети су били густо насељена област где су живели судетски Немци. Године 1938., нацистичка Немачка је анектирала регион. После рата етнички Немци су депортовани из Чехословачке, укључујући и из Судета.
Никола Саркози - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
РУСИЈА
Саркози: Крим је историјска руска територија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала