- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања и даље на снази

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Дијалог о стратешкој стабилности претпоставља постојање одговарајућих услова, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Током разговора са новинарима у Минску Лаврову је постављено питање да ли је у садашњим условима могуће наставити дијалог о стратешкој стабилности са Сједињеним Америчким Државама.
„Стратешка стабилност претпоставља постојање услова за постизање неких договора који ће подједнако одражавати интерес и одговарати на забринутост учесника у таквом преговарачком раду“, рекао је Лавров, напомињући да је управо тако изграђен Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (Нови СТАРТ) који је и даље на снази.
Лавров је подсетио да је Москва суспендовала процес инспекције, задржавајући при томе своју посвећеност свим обавезама овог споразума.
„Прекинули смо инспекције, јер су инспекције мера међусобног поверења. Нема поверења између нас и Сједињених Америчких Држава, они су га уништили, нарушивши све принципе који су наведени у преамбули овог споразума“, објаснио је министар.
„Осим тога, постоје и практични разлози: они стално траже да се те инспекције наставе, а инспекције се врше у нуклеарним објектима, објектима који се тичу складиштења нуклеарног оружја. А када кијевски режим, на пример, напада употребом западног оружја, као што је то недавно био случај, базе наших стратешких бомбардера на руској територији, вероватно се поставља још више питања, зашто баш сада трчати и прегледати наше објекте?“, рекао је министар.
Он је нагласио да је „споразум важећи, ми смо посвећени параметрима који постоје“.

Нема озбиљних предлога о смањењу конфронтације

Лавров је напоменуо и да Москва не избегава озбиљне предлоге који би могли да помогну да се смањи ниво конфронтације у односима са Украјином и Западом, али да се такви предлози не износе.
На питање шта је потребно да се смањи степен конфронтације, Лавров је одговорио да је тренутно „у првом плану да се не опустимо, не дозволити им да нас поразе“.
„Ми никада не избегавамо озбиљне предлоге, једноставно, озбиљни предлози не долазе након што су их англосаксонци осујетили у априлу 2022. године“, подсетио је Лавров.
„Знамо да Запад наставља да хушка кијевски режим да настави рат. А ако већ говоримо о преговорима, онда нека (председник Украјине Владимир) Зеленски поништи указ који је потписао пре годину дана, а којим је сам себи и свим својим званичницима забранио да воде преговоре са владом Владимира Путина“, закључио је Лавров.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ сазнаћете какав је предлог Америка упутила Русији:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала