- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Сукоб у Украјини могао би се завршити да постоји жеља ЕУ

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да би било могуће прекинути сукоб у Украјини када би постојала жеља Европске уније.
„Наш став о Украјини је отприлике исти као и Мађарски. Нама овај рат не треба, као ни вама. Ми смо суседи. У нашој кући се води рат. Много би, наравно, зависило од Европске уније. Иако схватам да је притисак преко океана јак“, рекао је Лукашенко током састанка са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом.

„Али апсолутно сам уверен да би, када би Европљани хтели, могао да се оконча овај рат и да се постигну договори, извуку одређени закључци како се то више не би поновило“, рекао је Лукашенко.

Лукашенко је, након тога одржао састанак и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, којем је рекао да Минск и Москва много раде како свет не би склизнуо ка „опасној линији“.
„И Русија и Белорусија данас чине много како не би само Европу, већ и свет спречиле да не склизне ка најопаснијој линији. Треба да знате да ћемо наставити да се држимо ове линије“, истакао је Лукашенко.
Председник Белорусије додао је да, упркос спољном притиску, Минск и Москва напредују у спровођењу својих планова у Савезној држави.
Што се тиче трговинске размене између земаља који је, према Лукашенку, темељ односа, он је напоменуо да се ове године очекује да он достигне рекордан ниво.
Са своје стране, Лавров је рекао да Европа, под притиском Вашингтона, трпи директне губитке, а један од задатака САД био је да спрече њену економску независност.
„Сада, под притиском Вашингтона, Европа се суочава са директним губицима. Мислим да је један од циљева Американаца био и да ослабе Европу и да јој не дају могућност да се економски уздигне и постане независна“, закључио је Лавров.
Погледајте нову емисију „Мој поглед на Русију“ и сазнаћете какав је предлог Америка упутила Русији:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала