Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Неће бити сведока, значи биће притисака на Вучића“: Човић о предстојећем састанку у Бриселу

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић, пред састанке председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са европским лидерима у Бриселу, каже да најављени формат сугерише да приступ није добронамеран, већ да ће бити притисака на председника Вучића.
"Мало ме брине формат разговора. Био је формат један плус један, сада је један плус нула. Значи нема сведока, а то аутоматски сугерише да њихов приступ није добронамеран, већ да ће тим приступом пробати да врше разноразне притиске на председника Вучића", сматра Човић.
Додаје да је пред разговоре у Бриселу екипа од пет специјалних представника - "велика петорка" сигурно донела предлоге и виђења наставка евентуалног дијалога Београда и Приштине.
"Наравно, једна од кључних тачака је формирање Заједнице српских општина, коју Аљбин Курти већ дуже време избегава да формира у складу са Бриселским споразумом. Већ десет година приштинска страна избегава да спроведе Бриселски споразум", напомиње Човић за РТС.
Човић каже да ће се Вучић у Бриселу видети са више званичника, али да није у плану сусрет са Куртијем јер, како каже, немају о чему да причају.
"Биће злоупотребљени догађаји у Бањској, мада мислим да Бањска, гледајући посету ових пет специјалаца, није отишла у први план, што је био план или приступ комплетне приштинске администрације, као што смо могли да видимо и на Савету безбедности. Говор госпође Вјосе Османи био је препун мржње према српској националној заједници", каже Човић.
Наглашава да разговори неће бити лаки, као што никада нису ни били лаки.
"Оно што је такође карактеристика јесте велика журба. Јако им се жури да све пробају да затворе до краја године, евентуално до почетка пролећа идуће године из простог разлога што њих чекају избори, и у Европској унији и у САД. Готово је евидентно да ће доћи неки нови људи на власт, којима није приоритет проблематика Косова и Метохије. А када прођу четири године, ако би се ови исти који су данас на власти вратили, то опет неће бити исти људи јер многима је биолошки истекло време", истиче Човић.
На питање како види мандат Мирослава Лајчака, Човић каже да је јако лош. Каже да има и суфлере са стране, али важне суфлере, као што је амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, који, подсећа Човић, пита "када ћемо да преболимо".
"Лакше је да он преболи и схвати да ће икада проћи и да било који српски политичар има мандат да тако нешто уради", истиче Човић.
Човић сматра да не треба бежати ни од онога што се често помиње - референдума.
"На људима који се баве политиком је да увек поштују грађане, односно да поштују глас народа", наглашава Човић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала