- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Овако Американци „мењају став“: Награђују албанске екстремисте баш док траје дијалог у Бриселу

© AP Photo / Visar KryeziuКосовске безбедносне снаге
Косовске безбедносне снаге  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Порука америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера да САД подржава формирање такозване војске Косова доказ је да Америка не мења политику и да су нетачне тврдње у појединим круговима у Србији да Американци сада имају неко другачије гледање на косовско питање.
То за Спутњик каже политиколог Дејан Вук Станковић поводом поруке америчког амбасадора која је стигла баш док је у Бриселу трајао дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.
По њему, оваква изјава није зачуђујућа и само потврђује наставак подршке режиму Аљбина Куртија.
САД су признале независност Косова, а један од атрибута државности јесте самостална спољна политика државе, као и самосталне одбрамбене јединице. То што кажу да Косово треба да има војску уклапа се у сам чин признања, изјавио је Станковић за Спутњик.
© AFP 2023Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице
Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице
За њега је све ово један врло јасан показатељ да Америка, упркос светским дешавањима, не мења своју политику по питању Косова и Метохије и да је начин на који америчка администрација сагледана косовско питање – непромењен. Станковић верује да је ова провокација само фигуративна изјава, будући да ни једна војска не може „тек тако“ да се оформи, а да је њен главни циљ охрабривање Куртија.
Дакле, оваква реторика једноставно следи из њихове одлуке о признању, а то што крше међународно право и Резолуцију 1244 није уопште изненађујуће. Они су ипак бомбардовали СР Југославију без ауторизације Уједињених нација. Они посматрају јавно право контекстуално, у складу са својим националним и геостратешким интересима. Овим су само појачане албанске аспирације ка томе да могу да формирају своје безбедносне снаге и ништа више.

Резолуција 1244: мртво слово на папру?

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић огласио се поводом изјаве америчког амбасадора и поручио да таква подршка не доприноси дијалогу, смиривању тензија, нити и нормализацији односа.
Подршка трансформацији КБС, постепена или тренутна, у тешко наоружане војне снаге, не доприноси процесу дијалога, смиривању тензија или нормализацији односа у нашем региону, написао је Ђурић на друштвеној мрежи X, додајући да би такав чин директно ишао против Резолуције 1244 Савета безбедности УН, као и Кумановског војно-техничког споразума.
Ђурић сматра да оваква одлука само оснажује и награђује екстремистичку владу у Приштини, под чијим је надзором 11 одсто косовских Срба напустило Косово и Метохију

Провокација

Подсећамо да је амерички амбасадор Ховенијер нагласио да су снаге КБС „показале зрелост приликом сукоба у Бањској, избегавши провокације које су могле да доведу до нових ескалација“ и изјавио да Америка свесрдно подржава формирање војске Косова.
Амерички амбасадор на територији Косова својом изјавом да САД свесрдно подржава претварање Косовских безбедносних снага у некакву „војску Косова“ доказује да Америка не само да не подржава међународне законе и право, већ покушава на силу да одржи привид силе која још, у неком кутку света, може да доноси стравичне одлуке без последица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала