- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пре 71 годину догодило се нешто чудно - три звезде су нестале, још се не зна где су /фото/

CC0 / rawpixel.com / north / звезде
звезде - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Научници у опсерваторији Паломар посматрали су ноћно небо 19. јула 1952. и као део пројекта снимили више фотографија истог подручја како би помогли у идентификацији небеских тела као што су астероиди. Око 20.52 снимили су јато од три сјајне звезде (магнитуда 15), али када су исто подручје фотографисали у 21.45 - звезде су нестале.
Дакле, за мање од сат времена од њих није било ни трага; као да их нема.
Звезде не нестају само тако. Могу да експлодирају, или њихов сјај може да расте и нестаје, али не нестају. Али, снимак показује да се управо то догодило. На првој фотографији се јасно види јато од три звезде, а на другој не.

Прва могућност

Једна од могућности је да им је сјај нагло пао, али то објашњење баш и не „држи воду“. Наиме, то би значило да су потамнеле за фактор 10.000 и више. Шта би могло да доведе до тога да звезде тако брзо изгубе толико сјаја?, пише „Јуниверз тудеј“.

Друга могућност

Друго објашњење је да уопште нису биле три звезде, већ једна. Можда је та звезда кратко сијала, а истовремено је између ње и нас прошла црна рупа звездане масе и дејством гравитационог сочива изобличила њен облик, односно показала да постоје три тела, а не једно.
Проблем са овом хипотезом јесте што би у том случају неколико фактора морало да се споји и да се радило о ретком догађају. Међутим, на другим снимцима из 1950-их могу се видети слични нестанци више звезда. У неким случајевима звезде су биле раздвојене за неколико минута, што би тешко произвело гравитациони ефекат сочива.

Трећа могућност

Трећа могућност је да то уопште нису биле звезде, већ објекти Оортовог облака који су из неког разлога истовремено повећали сјај, а који касније нису могли да буду снимљени јер су наставили своју орбиту. Оортов облак је сферни облак кометских језгара на ивици Сунчевог система.
Постоји још једно занимљиво објашњење - да нису ни свемирски објекти. Опсерваторија Паломар се налази релативно близу пустиња Новог Мексика где су се одвијала тестирања нуклеарног оружја. Можда је радиоактивна прашина контаминирала плоче, стварајући светле тачке на неким сликама, а на другим не.
С обзиром на сличне звездане нестанке снимљене 1950-их, то се чини у потпуности могуће. Али то још увек није сигурно. Најбољи одговор ће може понудити нова запажања тог истог подручја неба.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала