- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Бугарске тражи да се преиспита увођење такси на руски гас

© Sputnik / Ilja PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Председник Бугарске Румен Радев затражио је од Уставног суда земље да преиспита тарифе које је земља увела на увоз и транзит руског гаса преко Бугарске, саопштила је бугарска агенција БТА.

„Разматране тарифе не одговарају принципу законитости пореза и такси, пошто је правна природа тога принципијелно нејасна: да ли се ради о порезу, такси или царини. Измене су донете у супротности са правилима спровођења законодавне иницијативе и владавине права“, наводи се у захтеву председника упућеном суду.

Такође се истиче да увођење тарифа противречи неким аспектима Устава земље. Председник је рекао да нове измене крше право својине и слободно економско предузетништво.
Раније је Радев критиковао одлуку Владе да повећа тарифе на транзит руског гаса, упозоравајући да то може да доведе до банкрота националног гасног оператера „Булгартрансгас“.
Подсећамо, Бугарска је увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије за треће земље, а у овом тренутку се Србија снабдева руским гасом јужном рутом, "Балканским током".
Потрошачи гаса у Србији, али и сви они који купују неки производ за чије прављење домаће фабрике користе гас, а који ће од 1. новембра имати рачуне увећане за 10 одсто, могли би да, уколико се не укине ова одлука Владе Бугарске, плаћају гас и скупље, процењују стручњаци.
На цену од пет динара за киловат час, колико ће гас поскупети од 1. новембра, то би донело још можда један динар по киловату али и додатних 320 динара по просечном рачуну, како рачуна "Србијагас".
Председник Србије Александар Вучић, председник Владе Ана Брнабић и министар финасија Србије Синиша Мали при обиласку нове железничке станице Београд Центар у Прокопу. - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Верујем да ћемо са Бугарском решити проблем због увођења таксе на гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала