- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Све блокирано око чувеног торња из Дантеовог „Пакла“: Прети рушење, укључили се стручњаци /видео/

CC0 / rawpixel.com / Куле „Гарисенда“ и „Асинели“ у Болоњи
Куле „Гарисенда“ и „Асинели“ у Болоњи - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Постоји бојазан да се чувени коси торањ „Гарисенда“ у Болоњи додатно накривио, због чега су затворене околне улице тог града у централној Италији, а стручњаци га пажљиво посматрају како би на време уочили знаке пуцања.
Кула висока 48 метара изграђена је у 12. веку када је Болоња била „мини Менхетн“, са више од 10 кула које су изградиле локалне племићке породице које су, свака понаособ, покушавале да своју кулу учине вишом од претходне.
Међутим, торањ „Гарисенда“ се нагиње под углом од четири степена – скоро као чувени „Коси торањ у Пизи“. Кула је била нагнута већ у 13. веку, када је чувени Данте Алигијери написао „Божанствену комедију“ и описао коси торањ Болоње у делу „Пакла“. Плоча са тим стихом из пакла и данас стоји на кули.
Кула је касније нешто скраћена, а поред ње стоји скоро дупло виша кула „Асинели“, на коју су туристи могли да се попну. Међутим, туристичке посете кулама тренутно су забрањене.
Градоначелник Болоње Матео Лепоре затворио је околне улице током викенда након разговора са научницима и заштитницима природе који помно прате торањ од 2018. године. У кулу ће сада бити инсталирани додатни сензори како би се добио прецизан увид у њено стање, пише „Си-Ен-Ен“.
На торањ су већ постављени звучни монитори који могу да сниме звуке пуцања, а постављено је и велико клатно које детектује сваки најмањи покрет.
Тестови ће се наставити током целе недеље како би се видело да ли је било промена на торњу и да ли се торањ помера више од очекиваног. Наиме, све високе куле и небодери се мало њишу, али је то предвиђено у њиховој изградњи.
Градоначелник Лепоре је рекао да је торањ вековима нагнут и да је последњих деценија претрпео бројне интервенције.
Град је већ изабрао компанију за извођење радова који би могли бити потребни, а реч је о истој фирми која је поправила срушени мост „Моранди“ у Ђенови.
Улице око кула у Болоњи биће блокиране до петка, али аутобусима можда више неће бити дозвољено да саобраћају околним уличицама јер изазивају значајне потресе.
Градоначелник је додао да ће оба симбола Болоње, куле „Гарисенда“ и „Асинели“, бити заштићени и да градска власт чини све што је у њеној моћи да то постигне.
© Фото : Pexels/Photo by Roberto CastanoКуле „Гарисенда“ и „Асинели“ у Болоњи
Куле „Гарисенда“ и „Асинели“ у Болоњи - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Куле „Гарисенда“ и „Асинели“ у Болоњи
Акција је заправо покренута пошто је Лусија Боргонзони, секретар у италијанском министарству културе, чланица Северне лиге, изјавила да је забринута за безбедност кула. Боргонзонијева је била Лепореов противник на изборима за градоначелника Болоње, али је Лепоре, члан Демократске странке, на крају победио.
Боргонзони је за лист „Ил Ресто дел Карлино” рекла да је забринута због „недавно забележених осцилација торњева” и додала да верује да је савет који надгледа куле у протеклих пет година потценио ситуацију.
Лапоре је одговорио да се неће мешати у политичке смицалице, али да ће учинити „праву ствар са професионалне тачке гледишта“.
Док се политичари свађају, становници Болоње не брину за куле.
„Уопште се не плашимо. Ми грађани Болоње то никада нисмо доживљавали као проблем. Безбедност је најважнија и наравно да се све мора истражити, али мислим да се торањ неће срушити“, рекао је Фабио Бергонзини, туристички водич у Болоњи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала