- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Усвојен буџет за 2024. годину, укупни приходи 2.040 милијарди динара

© Sputnik . Лола Ђорђевићпосланици владајуће коалиције у Скупштини Србије
посланици владајуће коалиције у Скупштини Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Законом о буџету за 2024. годину, који су данас усвојили посланици у Скупштини Србије, укупни приходи републичке касе износе 2.040,9 милијарди динара, а расходи 2.238 милијарди.
Од укупно 189 посланика, за буџет је гласало 145, против 31, уздржаних није било, а није гласало 13 посланика.
Приходи су за 136,9 милијарди динара, односно 7,2 одсто, већи у односу на износ прихода који је предвиђен ребалансом буџета за ову годину, а расходи за 5,0 одсто.
Фискални дефицит буџета износи 197 милијарди динара, односно 2,2 одсто БДП и мањи је од дефицита за ову годину, који је ребалансом пројектован на 2,8 одсто БДП.
Како су објаснили из Владе Србије, буџет је развојни, што подразумева наставак високих улагања у капиталне инвестиције и изградњу ауто-путева, брзих пруга, школа, болница, као и наставак политике повећања плата и пензија и заштите животног стандарда грађана.
Буџетом је предвиђено да од 1. јануара следеће године, пензије у Србији буду веће за 14,8 одсто, плате у јавном сектору за 10 одсто, а минимална зарада за 17,8 одсто.
Како се терет повећања минималне зараде не би потпуно пренео на послодавце, од следеће године је планирано повећање неопорезивог дела бруто зараде за 15,1 одсто, са 21.712 на 25.000 динара.
Буџетом је за капиталне инвестиције опредељено 598,8 милијарди динара, односно 6,8 одсто БДП.

Усвојено више закона из области финансија

Посланици у Скупштини Србије усвојили су данас више закона из области финансија, о подстицајима у пољопривреди, доприносима за обавезно социјално осигурање, као и о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе EXPO Београд 2027.
Усвојеним изменама Закона о накнадама за коришћење добара спречава се избегавање плаћања накнаде за производе који после употребе постају посебни токови отпада за моторна возила из увоза и утврђује се висина накнада за загађење вода.
Изменама Закона о јавним набавкама се повећава економичност, транспарентност и ефикасност процеса јавних набавки док се изменама Закона о електронском фактурисању унапређује овај систем.
Изменама и допунама Закона о дувану уводе се производи које закон до сада није препознавао, нарочито они које малолетници користе, чиме се жели заштитити њихово здравље.
Када је реч о пореским законима, Законом о порезу на имовину је за 1. јануар 2025. године одложено преношење надлежности за утврђивање, наплату и контролу пореза на наслеђе и поклон и пореза на пренос апсолутних права са Пореске управе на јединице локалне самоуправе.
Изменама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање продужава се примена постојећих олакшица за запошљавање нових радника у виду права на повраћај дела плаћених доприноса по основу зараде новозапосленог лица у проценту од 65 до 75 одсто, а законом о порезима на употребу, држање и ношење добара се ствара основ да се за возила која се могу регистровати за период краћи од годину дана и порез плаћа сразмерно том времену.
Изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју прописано је да ће се од следеће године повећати површина земљишта које се субвенционише и то са 20 на 100 хектара.
Ново је и то да ће субвенције добијати само они који земљу обрађују, што значи да ће субвенције добијати и пољопривредници који обрађују туђу земљу, а подстицаји неће бити давани онима који су власници земље, али је не обрађују.
Усвојеним Законом о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе EXPO Београд 2027. уређују се услови, критеријуми, начин и поступак за реализацију ове изложбе, за изградњу Националног фудбалског стадиона и стамбених објеката за смештај учесника и посетилаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала