- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши посланик Раде који је подржавао Донбас рањен из ватреног оружја

© Sputnik / Nina ZotinaПокушај атентата на бившег посланика Раде Олега Царјова
Покушај атентата на бившег посланика Раде Олега Царјова - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Бивши посланик украјинске Раде Олег Царјов рањен је из ватреног оружја и сада се налази на реанимацији у тешком стању, саопштио је лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

„Његово стање је тешко. Тренутно је на реанимацији. На њега су пуцали“, рекао је он и додао да нису тачне спекулације да је Царјов избоден ножем.

Како је саопштио представник Царјова на његовом званичном Телеграм каналу, на бившег посланика су ноћас око поноћи два пута пуцали. Све се одиграло на територији бање где је Царјов боравио.
„Нема информација о нападачу, безбедносни органи воде истрагу. У тренутку доласка хитне помоћи Олег је био без свести и изгубио је много крви. Тренутно нема информација о његовом здравственом стању“, наводи се у саопштењу.
Како су за Спутњик казали извори из хитних служби, бања о којој је реч налази се на Криму, у Јалти.
Кремљ је саопштио да нема никакве информације о покушају атентата на Царјова.
Царјов је у више наврата био посланик Раде (2002-2014) испред „Партије народа“. Кандидовао се за председника Украјине на ванредним изборима 25. маја 2014. године али је потом повукао кандидатуру.
Године 2014. подржао је републике Донбаса и постао председник парламента Новорусије (савез ДНР и ЛНР).
Потом је одустао од политичке каријере и посветио се руковођењу центрима за рехабилитацију на Црном мору.
Уочи специјалне војне операције руске војске у Украјини, британски „Фајненшел тајмс“ је писао, позивајући се на податке страних обавештајних служби, да би Царјов могао да предводи смену власти у Украјини али је он сам то демантовао.
„Мене чак не зову ни да говорим на ТВ колико сам небитан, ја сам директор бање у Јалти“, рекао је својевремено Царјов.
У Украјини је Царјов због подршке Донбасу у одсуству осуђен на 12 година затвора због нарушавања територијалне целовитости Украјине и покушаја свргавања уставног поретка.
Подсетимо, украјинске специјалне службе умешане су у убиства Дарје Дугине, Влалдена Татарског, Станислава Ржицког и низа других руских држављана, пренео је раније Вашингтон пост, позивајући се на анонимне изворе.
Према наводима тог листа, припадници ЦИА су од 2015. године активно обучавали украјинске обавештајце, али нису учествовали непосредно у атентатима.
Извори листа су открили детаље о томе како је у Русију пренет експлозив који је касније искоришћен за убиство новинарке Дарје Дугине.
Према наводима листа, Наталија Вовк, коју су руске власти осумњичиле за убиство Дугине, пренела га је у специјалној прегради торбе за преношење мачке.
Према речима украјинских и западних званичника, међу онима које су ликвидирале специјалне службе Украјине су и бивши командант руске подморнице Станислав Ржицки, који је убијен у Краснодару, као и војни блогер Владлен Татарски (Максим Фомин), који је убијен у кафићу у Санкт Петербургу.
Вашингтон пост преноси да су у планове украјинских обавештајаца често били умешани и људи који то нису ни знали. Један од примера је возач камиона који је погинуо у експлозији на Кримском мосту 8. октобра 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала