Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Ни Београд, ни Приштина нису прихватили европски предлог о ЗСО због узајамног условљавања

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Високи представник ЕУ Жозеп Борељ изјавио је да председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нису били спремни да се договоре око новог европског предлога за Заједницу општина са српском већином без узајамног условљавања..
„Веома смо забринути због ћорсокака у процесу нормализације између Косова и Србије, и недавних терористичких напада, које смо поново осудили на састанку, а које смо имали одвојено са премијером Куртијем, заједно са председником Макроном, канцеларом Шолцом, премијерком Мелони; а потом и са председником Вучићем како би са њима разговарали о ситуацији, показујући још једном да је једини пут напред нормализација уз дијалог. Да европски пут – захтева нормализацију односа између две стране“, казао је новинарима Борељ након јучерашњих састанака у Бриселу, преноси портал Коссев.
Потврдио је да је и даље велика препрека то што се не формира ЗСО, те да је на столу нови предлог за ову организацију.
„Велика је препрека оснивање Заједнице општина са српском већином на северу Косова. И да бисмо помогли двема странама да се договоре, сви заједно смо изнели нови европски озбиљан и избалансиран предлог за оснивање ове Заједнице општина и инсистирали да стране искористе ову прилику, што би био велики скок напред у процесу нормализације, и да се избегну нове спирале насиља“.
Али, нажалост, стране, каже Борељ, „нису биле спремне да се о томе договоре без предуслова који су за другу страну били неприхватљиви“.
ЕУ и САД од Београда и Приштине захтевају да се искрено ангажују у процесу нормализације, напомиње он.
„То се може урадити само у оквиру дијалога, јер је то једини начин да напредују на свом европском путу“, каже даље.
Борељ је додао да ће међународни посредници наставити да инсистирају и раде на постизању договора.
„Али данас, нажалост, није било могуће без, као што сам рекао, предуслова сваке стране који су за другу били неприхватљиви“, закључио је Борељ.
Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одвојено су се у четвртак састали са европским и америчким посредницима у дијалогу Београда и Приштине – Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, високим представником ЕУ Жозепом Борељом, председником Европског Савета Шарлом Мишелом, као и са француским председником Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом и италијанском премијерком Ђорђом Мелони.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
СРБИЈА
Вучић: Применићемо договорено, осим признања Косова и чланства у УН /видео/
СРБИЈА
Приштина: Курти био спреман да потпише, Вучић одбио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала