- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандалозна изјава градоначелника Вуковара: Коме смета „За дом спремни“, ХОС и „У“ - нека не долази

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Градоначелник Вуковара, бивши ХДЗ-овац и актуелни лидер опозиционог Домовинског покрета Иван Пенава најавио је да ће ове године Колону сећања преводити припадници такозваних Хрватских одбрамбених снага (ХОС) и поручио "свима онима који имају нешто против" да „не треба да долазе 18. новембра на обележавање Дана сећања“.
Како преноси Хина, „овогодишња Колона сећања на жртву Вуковара 1991, која ће 18. новембра проћи Вуковаром, биће одржана под слоганом “Вуковар, мој избор и у добру и у злу”, а ради се о речима погинулог вуковарског бранитеља ХОС-овца Жан Мишела Николиера“, рекао је Пенава на конференцији за новинаре.
Пенава је појаснио зашто ове године истичу ХОС и додао да је то зато што, како је рекао, као и сваке године чврсто стоје иза сваког појединца и јединице који су бранили Вуковар и Хрватску.
"А видимо какви су притисци и трендови на снази у Хрватској па смо одлучили да се томе одупремо", рекао је Пенава, преноси Хина.
Он је додао да Вуковар неће бити место где ће се омаловажавати вредности Домовинског рата, као ни улога било које хрватске јединице која је бранила Вуковар.
“Знам да има људи који се не слажу с ХОС-ом, па и Домовинским ратом и његовим вредностима, као и да има људи који покушавају да манипулишу ХОС-ом па ће можда некоме сметати ово или оно ‘У’, али ја таквима, као и онима који ће можда доћи у одорама ХОС-а да 'мере кукуруз' поручујем да не долазе”, рекао је Пенава.
Поручио је да у Вуковар не долазе и “сви чланови политичких странака којима се не свиђа и који не поштују Домовински рат и ХОС”, као и они којима се можда не свиђа “За дом спремни” на ХОС-овом грбу.
Рекао је како исту поруку има и за амбасадоре, који би Хрватској одређивали које вредности треба поштовати, као за и судије, државне тужиоце, полицајце и новинаре који "имају нешто против ХОС-а или било које друге групације из Домовинског рата".
“Ја вас молим немојте долазити у Вуковар”, поручио је Пенава, преноси Хина.
Новинарима је представљен плакат овогодишњег обележавања Дана сећања.
”Мој избор У добру и у злу”, пише на плакату с нагласком на слово 'У'. Осим тога, Вуковар је написан вертикално, тако да се уз слово О истиче ХОС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала