- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Невреме хара регионом: Словенија и Хрватска на удару јаких киша /видео/

CC0 / rawpixel.com / Невреме
Невреме - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Јако грмљавинско невреме погодило је данас делове Хрватске, киша пљушти у Загребу, а делови Истре су под водом. Поплављена је ријечка пијаца. И за већи део Словеније данас је издато црвено упозорење, због обилних киша, а највише проблема има општина Толмин у Башћанској грапи.
ИстраМет јавља да се на више места у западној Истри море прелива. Море се излило и у Ровињу, где је Комунални сервис објавио упозорење са упутством грађанима да припазе на возила, а како би штету свели на минимум, затворено је и паркиралиште.
Главна ријечка пијаца поплављена је поново услед плиме, југа и кише, па су за грађане постављени понтонски прелази, а на неколико локација уз зграде у центру града превентивно се постављају бране.
Командир Јавне ватрогасне јединице Града Ријеке Хинко Манце рекао је да централна градска пијаца уобичајено буде поплављена сваки пут када дува југо, али и услед високог нивоа мора, пише ријечки Нови лист.
Из ДХМЗ-а је објављено да је од јутра локално пало и више од 100 мм кише, а и у остатку дана очекују се интензивни пљускови.
Хрватски ауто клуб позвао је возаче да брзину возила прилагоде условима на коловозу, због појачаног саобраћаја и клизавих путева.

Невреме у Словенији

Због обилних киша за већи део Словеније издато је црвено упозорење. Према подацима Агенције за околину (Арсоа), реке Випава и Идријца се изливају, а Штаб цивилне заштите за северну Приморску јавља да је и Соча такође изразито висока.
Општински штаб цивилне заштите северне Приморске у приправности је од јуче послеподне. Иако током ноћи није било озбиљних проблема због воде, ситуација се јутрос променила и вода сада, како јавља словеначка Н1 ТВ., надире на све стране.
Највише падавина до јутра је пало у северном Приморском, али и сада се стварају појаси јачих падавина.
Хидролози предвиђају да ће реке на западу земље почети да расту, а у наредним сатима се очекује пораст водотока и у другим деловима земље. Смањење падавина се очекује пред крај дана.
Због високог нивоа мора у Пирану и Изоли су се огласиле сирене. Као што је прогнозирано, море је почело да плави обалу већ у јутарњим сатима, а највећа плима тек се очекује.
Пут према Пирану је затворен. Мештани су се већ припремили бране од врећа и дасака која би требало да спречи продор воде.
Словеначка Н1 актуелну ситуацију у Пирану пореди са оном из 2019. када је забележен други највиши ниво мора у последњих 50 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала