- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Могућ светски рат: Лукашенко оптужио Америку да мути воду на Блиском истоку

© AP Photo / Ariel SchalitБомбардовање Појаса Газе
Бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће погоршавање ситуације на Блиском истоку донети негативне последице по све земље, а такође је изнео мишљење да Америка „мрси конце“ у том региону.
„Мислим да су Американци 'намирисали' промену ситуације у свету – мултиполаност и остало – њима то никако није потребно. А како да се одрже? Они, као и обично, покушавају да подстакну хаос у другим државама, као што су и код нас покушали. А на међународној сцени да запале рат у неким местима. Лов у мутном – то је њихова политика“, оценио је Лукашенко, констатујући да САД подстичу сукобе како би сачували доминацију у свету.
По његовим речима, ситуација на Блиском истоку прети да експлодира.
„То је катастрофа. Ако Блиски исток експлодира, то ће за све бити опасно – и за нас и све земље северније. Како ће се тамо развијати ситуација – сам Бог зна. Американци су ти који сада тамо мрсе све те конце“, рекао је Лукашенко током посете Минском региону.

Са Блиског истока може почети трећи светски рат

Лукашенко је упозорио да, уколико се дозволи ескалација палестинско-израелског сукоба, са Блиског истока би могао да почне трећи светски рат.
„Могло би да дође до трећег светског рата. Отуда би могао да почне. Како? Ако уђу у рат са Ираном. Не провоцира Иран њих, него они почињу да подбадају Иранце. Имате ли неке чињенице да је Иран умешан у то? Ако имате чињенице, ставите их на сто да видимо. Али нико није изнео претензије Ирану на основу било каквих чињеница“, оценио је Лукашенко.
По његовим речима, ако САД, које су пребациле тамо носаче авиона, почну да бомбардују из Средоземног мора, низ држава, укључујући Иран, ће одговорити.

„Дакле, много тога указује на то да би могао да избије озбиљан сукоб, а могао би избити рат са најозбиљнијим оружјем. Нико не зна како ће се догађаји одвијати, чак ни они који су тамо закували кашу – Американци. Ни они не знају до чега ће ово довести. Али Арапи их одмах упозоравају – шиити и други. Они изводе нападе на њихове базе у Сирији и другде – тамо, где се налазе америчке базе. Они их упозоравају: ми нисмо они што смо били пре 10 година“, објаснио је Лукашенко.

На крају је закључио да је решење блискоисточног сукоба само једно – формирање палестинске државе, јер сукоби и рат није потребан ни израелском ни палестинском народу.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ откривамо какав је предлог Америка упутила Русији:
Газа - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Израел проширује обим копнене операције, жестоки сукоби с Хамасом на североистоку Појаса Газе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала