- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Неспособни су“: Орбан усред Брисела позвао на смену руководства ЕУ

© AFP 2023 / Attila KisbenedekПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Садашње руководство Европске уније треба да буде смењено јер није способно да се избори са кризним ситуацијама, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан који учествује на самиту ЕУ у Бриселу.
Како је казао, ситуација у Европи је изузетно тешка због украјинског сукоба и прилива илегалних миграната, али испоставило се да су лидери савеза неспособни да предложе добре стратегије за решавање тих питања.
„У мирно време, када нема таласа и када можете да пловите чамцем – онда су добре вође, али сада када тутњи олуја, када су се дигли огромни таласи и када се појављују гусарски бродови, сада са таквим лидерима дефинитивно не можемо да се изборимо са свим проблемима. У Бриселу су неопходне промене“, рекао је Орбан за радио „Кошут“.
С тим у вези, мађарски премијер је изразио наду да ће избори за Европски парламент следеће године помоћи да се нађу европски лидери који ће моћи да координишу рад влада свих земаља ЕУ у овој тешкој ситуацији.
По речима Орбана, то ће омогућити да се оствари „конкретан, јасно дефинисан циљ“.

Европска комисија довела у заблуду земље ЕУ

Орбан је рекао да је Европска комисија првобитно довела у заблуду земље чланице ЕУ јер није навела колико ће заиста бити повећан европски буџет који, како се испоставило, не износи 60, него 100 милијарди евра.
„До касно у ноћ смо убеђивали једни друге. То је била главна тема. Међутим, кад смо се обратили бирократама (руководству ЕУ) како би нам рекли бројке, испоставило се да се не ради о 60, него о 100 милијарди евра“, казао је Орбан.
Према његовим речима, план Европске комисије је да новац из повећаног буџета ЕУ буде искоришћен за помоћ Украјини и за расподелу илегалних миграната по земљама ЕУ, као и за повећање плата европским званичницима, јер је „бирократа свуда бирократа”.
„Предлог Брисела за буџет треба сматрати недорађеним и непогодним за озбиљне преговоре. Вратили смо тај предлог како би ЕК предложила озбиљнији, али то је била велика битка, посебно по питању Украјине“, истакао је Орбан.
Раније је мађарски премијер рекао да Украјина не може да победи на бојном пољу и да о томе говоре си војни експерти, само се политичари у Европи не усуђују да то признају.
Мађарски премијер Виктор Орбан на самиту Европске политичке заједнице Гранади - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
СВЕТ
Орбан: Украјина не може да победи на фронту, у Европи се не усуђују да то признају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала