- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо бивши премијер Кине Ли Кећанг

© AP Photo / Heng SinithБивши премијер Кине Ли Кећанг
Бивши премијер Кине Ли Кећанг - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Бивши премијер Кине Ли Кећанг преминуо је данас од срчаног удара у 69. години, десет месеци након што се повукао са функције.
Државни сервис Кине пренео је да је Ли Кећанг доживео срчани удар у четвртак док је био на одмору у Шангају и да је, и поред свих покушаја реанимације, преминуо нешто после поноћи.
На друштвеним мрежама грађани изражавају саучешће, а владини сајтови обојени су у црно.
Ли је био премијер и шеф кинеског кабинета у време председничког мандата Си Ђинпинга, а повукао се са свих политичких функција у марту, преноси Ројтерс.
Последњи пут виђен је у јавности током приватне туристичке посете Могао Гротоесу, туристичкој атракцији на северозападу Кине.
Ли Кећанг је рођен 1. јула 1955. године у покрајини Анхуи у Кини. Завршио је студије права на Универзитету у Пекингу 1977. године.
Ли Кећанг се придружио Комунистичкој партији Кине (ЦПК) 1976. године. Обављао је функције првог секретара Централног комитета Савеза комунистичке омладине Кине, заменика секретара партијског комитета провинције Хенан, а касније и гувернера провинције.
Године 2004. пребачен је у провинцију Лиаонинг, где је од децембра 2004. до октобра 2007. био председник партијског комитета и председник сталног одбора скупштине те провинције.
Ли Кећанг је био члан Сталног комитета Политбироа Централног комитета КПК од 2007. до 2022. године, први потпредседник Државног савета Народне Републике Кине од 2008. до 2013. године и премијер Државног савета Народне Републике Кине од 2013. до 2023. године.
Ли Кећанг је именован за потпредседника Кине 2008. године. Постао је премијер Кине 2013. године. Био је био познат по промовисању економске реформе и модернизације Кине.
Истакао се у вођењу економске политике усмерене на одржавање стабилног раста и развоја кинеске привреде. Ли Кећанг је био познат по својој улози у борби против сиромаштва у Кини и унапређењу социјалних програма.
Напустио је функцију премијера почетком године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала