- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свемирска експлозија: Први пут снимљено спајање звезда и стварање ретких елемената /фото/

CC0 / rawpixel.com / north / звезде
звезде - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Свемирски телескоп Џејмс Веб је по први пут посведочио спајању две звезде, астрономском догађају познатом као килонова.
Помоћу низа земаљских и свемирских телескопа, укључујући НАСА-ин свемирски телескоп Џејмс Веб, свемирски телескоп Ферми Гама-зрак и опсерваторије Нил Гехрелс Свифт, астрономи су посматрали велику свемирску експлозију узроковану спајањем двеју звезда, која је стварала елементе потребне за живот.
Стварање ових ретких хемијских елемената откривено је у другом најсјајнијем избијању гама-зрака, што баца ново светло на то како настају тешки елементи.
Научници су посматрали ГРБ 230307А који је настао спајањем две неутронске звезде у спиралној галаксији удаљеној милијарду светлосних година, преноси часопис Нејчр.
Уз присуство толико енергије да може да избаци материјал, тај процес ствара нова атомска језгра у процесу познатом као нуклеосинтеза. Тиме настају неки од најтежих елемената у природи попут злата, платине и уранијума.
Нова студија, на којој су радили научници са Универзитета Ворвик и Бирмингем, уочила је постојање телурa - једног од најређих елемената на Земљи.
Остали елементи попут јода и торијума, потребни за одржавање живота на Земљи, вероватно ће такође бити међу материјалима који су избачени у експлозији.
“Ово је важан корак у нашем разумевању улоге спајања бинарног система неутронских звезда у смислу попуњавања периодног система елемената”, рекао је професор Дени Стигс с катедере за физику на Универзитету Ворвик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала