Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тимоти Лес: Прошло је време када су САД и ЕУ могле да наметну једнострано решење за статус Косова

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе САД и Европске уније у Бриселу
Заставе САД и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Сарадник Центра за геополитику на Универзитету Кембриџ Тимоти Лес поручио је да састанци у Бриселу одржани у четвртак нису донели било какав резултат, осим потврде да дијалог Београда и Приштине не води никуда. Он додаје и да су прошли дани када су САД и ЕУ могле унилатерално да наметну решење за статус Косова.
На питање да ли је уопште могућ наставак дијалога и процеса нормализације, с обзиром на то да Београд и Срби инсистирају на формирању Заједнице српских општина, а Курти то одбацује и поручује да нема наставка преговора док се Србији не уведу санкције због догађаја у Бањској, Лес каже да све то види "као још једну потврду да је дијалог пропао".
"По мом мишљењу, није ни било шансе да успе, зато што је то лош договор из перспективе Косова јер захтева аутономију Срба без било каквих гаранција да ће уследити признање од стране Србије или да ће Косово добити чланство у ЕУ и НАТО. При том, све се дешава у новом геополитичком контексту у којем сведочимо сламању постојећег међународног поретка, Русија је, како изгледа, преовладала у Украјини, избија рат на Блиском истоку. И претходна доминантна позиција Запада сада је предмет отвореног изазова од стране нових ревизионистичких сила, не само Русије, него и Кине, Турске, Ирана. Дани када су САД и ЕУ могле унилатерално да наметну решење за статус Косова су прошли", наводи Лес.
Он је истиче, све убеђенији да ће „решавање питања Косова бити укључено у ново геополитичко окружење“, које би, по њему, подразумевало "враћање севера Косова у Србију, војном анексијом, а да југ постане део нове проширене албанске националне државе", пише Косово онлајн.
Подсетимо, након одвојених сусрета председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са челницима ЕУ и лидерима Француске, Немачке и Италије, високи представник Уније за спољну безбедност и политику Жозеп Борељ саопштио је да је на састанцима представљен европски избалансирани предлог за успостављање Заједнице српских општина и указао да до договора није дошло јер стране нису биле спремне да то прихвате без предуслова.
У новој емисији „Од четвртка до четвртка“ погледајте какав план Запад спрема за Србију:
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
СРБИЈА
Нова методологија дијалога у Бриселу, Србија остала при чврстом ставу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала