- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зараза не јењава: После Сплита и Загреба, велики кашаљ се шири Дубровником

© Sputnik / Лола ЂорђевићХодник у болници
Ходник у болници - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Након Сплита и Загреба велики кашаљ се шири Дубровником, а разлог је то што неки родитељи не желе да вакцинишу своју децу, иако вакцина против ове болести постоји већ 64 година.
Трећом дозом вакцине у Дубровнику, која је обавезна по закону, вакцинисано је тек свако треће дете, објавио је хрватски РТЛ.
У Сплиту је овом заразном болешћу заражено 125 особа, а реч је о обољењу које захвата плућа и дисајне органе код новорођенчади и дојенчади. Позната је и под именом пертусис, а узрокују је бактерије у устима, носу и грлу заражене особе.
Једна двомесечна беба је у Мостару умрла од великог кашља, а шеф Завода за јавно здравље Херцеговачко-неретванске жупаније у БиХ Ениз Чолаковић каже за хрватски РТЛ да је дете имало и неке друге болести, али и да није било вакцинисано
Смртни исходи услед великог кашља су данас ретки, али је проблем то што родитељи не вакцинишу децу до прве године, а неки уопште не желе да их вакцинишу, иако је то законом обавезно.
"Људи не схватају колико је то опасна болест јер се лоше ствари или, у најгорем сценарију, смртни случајеви не догађају вама. Односно ви тако мислите, док вас то не погоди", рекао је Горан Тешовић, заменик начелника Завода за инфективне болести деце Клинике за инфективне болести "Др. Фран Михаљевић" у Загребу и специјалиста педијатријске инфектологије.
У Дубровнику двоје од троје деце која морају бити вакцинисана није добило вакцину.
Подаци показују да неки не схватају озбиљност болести, на шта указује податак да је на нивоу Хрватске вакцинисано близу 95 посто деце, али слика у неким жупанијама није добра.
Далеко најгора је Дубровачко-неретванска жупанија. Први пут се цепи мање од 80 посто деце, док код прве довакцинације број пада испод 70 посто, а код друге на тек 35 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала