- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Неприхватљиво фалсификовање историјске чињенице о рату у БиХ

© Sputnik / Бранко МаксимовићСрпски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да разуме потребу министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да у реаговању на изјаву амбасадора Израела у Сарајеву, оправда чињеницу да су градови у ФБиХ, у којима су муслимани већина, стали уз Палестинце, али је указао да је неприхватљиво да те ставове износи у име БиХ.
Додик је истакао да Конаковићева прича о наводном геноциду и страдању Бошњака у грађанском рату у БиХ има за циљ да фалсификује историјске чињенице, од којих је једна да је у том рату страдало око 30.000 Срба, што је Конаковић прећутао.
Додик је рекао за Срну да нема ништа против да министар Конаковић полемише са било киме, али да не може за потребе те полемике да искривљује историјске чињенице.
"Сарајево није европски Јерусалим, то је готово етнички очишћен град у којем православна и католичка црква и синагога служе као објекти за заваравање наивних туриста који у Сарајеву проведу дан у незнању", навео је Додик.
Према његовим речима, Сарајево је град из којег је протерано 150.000 Срба и који углавном насељавају муслимани
Додик је навео да слику мултиетничности Сарајева дају чланови дипломатског кора.
Додик је рекао да он, као и многи у Републици Српској, сматрају да је неприхватљиво да се подршка Палестинцима упућује на скуповима са заставама Исламске државе и тзв. Армије БиХ.
"Те заставе кваре уверење да су скупови били у функцији апела за брзо окончање сукоба на Блиском истоку", навео је Додик.
Амбасадорка Израела у БиХ Галит Пелег изјавила је да је срамотно да се Јевреји у Сарајеву боје у свом граду, запитавши се "где је тај европски Јерусалим сада", након што су у Сарајеву одржани скупови подршке Палестинцима.
Конаковић је на то поручио Пелег да Сарајево јесте европски Јерусалим и да ниједан други град не разуме боље страдања јер их је и сам, како је навео, недавно доживео.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала