- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Случајеви педофилије у католичкој цркви: Више од 440.000 деце злостављано у Шпанији

© AFP 2023 / CLAUDIO SANTANAКатолички свештеник, архивска фотографија
Католички свештеник, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
Процењује се да је више од 400.000 људи, док су били деца, било сексуално злостављано у Шпанији, у случајевима повезаним са Католичком црквом, јављају шпански медији.
Прву званичну истрагу у Шпанији, о сексуалном злостављању од стране свештенства или других људи повезаних са Католичком црквом у тој земљи, покренуо је омбудсман Анхел Габилондо, а један од њених стубова је демографско истраживање у којем је учествовало преко 8.000 људи, преноси мадридски „Паис“.
У извештају омбудсмана, који је поднео у Доњем дому, 18 месеци након што га је Конгрес затражио, не наводи се конкретна бројка, али се истиче да је истраживање показало да је 1,13 одсто одрасле популације Шпаније од укупно близу 39 милиона становника, изјавило да је претрпело сексуално злостављање од стране свештенства или лица повезана са црквом док су још били деца, наводи шпански лист.
Према прорачунима „Паиса“ 1,13 одсто од 38,9 милиона регистрованих становника у Шпанији 2022. године, између 18 и 90 година (старосни распон обухваћен истраживањем), одговара броју од 440.000 људи.
Тачније, од тих 1,13 одсто, 0,6 одсто, што је око 233.000 људи тврди да су претрпели злостављање од свештеника или верника, а остали од лаика.
Истраживање, које је спровео ГАД3, позната агенција за истраживање јавног мњења у Шпанији, има маргину грешке узорка за све испитанике од плус или минус 1,1 процентни поен.
Омбудсман је свој извештај представио као покушај да се расветли овај скривени проблем и критиковао је „ћутање оних који су могли више да учине да спрече“ педофилију.
Извештај комисије је критичан према ставу Католичке цркве, називајући њен одговор на случајеве злостављања деце у које је укључено свештенство „недовољним“.
Препоручује се стварање државног фонда за исплату репарација жртвама у сарадњи са Каталочком црквом.
Открића у Шпанији су последња која су потресла Католичку цркву након низа скандала због сексуалног злостављања широм света, који су често укључивали децу, у последњих 20 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала