- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Учврстити везе младих Србије и Републике Српске

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић
Министарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
Министарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да сви актери процеса учења и у основним и у средњим школама, као и на факултетима у Србији имају потребу да веза са Републиком Српском буде што чвршћа.
Ђукић Дејановић је истакла да се у области просвете сарадња, пре свега, огледа у протоку идеја и програма са једне и друге стране Дрине.
„Јер нас Дрина спаја... Сарадња се огледа и од признавања диплома једних и других школа у Српској и Србији до врло сродних програма и стицања знања и вештина на једној и на другој страни“, рекла је она.
Према њеним речима, млади људи, ученици, професори и родитељи, који су актери учења и у основним и у средњим школама, па и на факултетима, имају потребу да та веза буде још чвршћа него до сада.
„Ми правимо протокол о врло конкретној сарадњи, посебно за високо образовање“, додала је министарка просвете Србије.
Када је реч о школским екскурзијама ђака из Србије у Српску и обрнуто и посете места културе сећања и српских страдања, она је рекла да је програмима у Србији предвиђено да екскурзије могу бити за највећи број ученика основних школа само у Србији и Српској, али да постоји потреба да се реализују образовни програми са што више знања из историје, традиције, уметности и културе ових простора.
Говорећи о значају недавно реализоване прве студијске посете неких школа из Србије стратишту Јасеновац, Ђукић Дејановићева је рекла да се у овом периоду исправљају огромне неправде према историји и српској прошлости.

„Јасеновац је дуго било тема о којој се шапутало и у Српској и у Србији посебно. Данас ми говоримо само истину о Јасеновцу, са идејом да се никада више ни нигде не понови зло“, рекла је министарка просвете Србије.

На питање шта још чинити да деца из Србије боље упознају вршњаке у Српској и обрнуто, Ђукић Дејановић је истакла да је, осим студијских посета, јако важан и спорт, култура, уметност, те забава младих.
„Знате, млади радије оду на неко лепо дружење, него што ће то бити класична екскурзија која има програм. Тако да мислим да нам помало недостаје тај спој потребе да правимо програме који ће мало млади креирати. Морамо младе да питамо“, истакла је она.
Министаркапросвете Србије је додала да Србија и Српска имају доста заједничких пројеката и да ће тек да их буде, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала